Astma ja KOK - mis on nende vahe?

Inimesi vaevavad peamiselt kaks üsna erineva päritoluga kopsuhaigust, mis nõuavad aga ühtemoodi pidevat ravimist ja jälgimist, kuna muutuvad krooniliseks.

Kui KOKi on võimalik ennetada, siis astma tekkepõhjust sageli ei teatagi.
Astma on üks enam levinud kroonilisi haigusi maailmas. Tänapäevaste ravimitega on peaaegu kõigil astmahaigetel võimalus haigus kontrolli alla saada ja elada täisväärtuslikku elu. Astma täpset tekkepõhjust ei teata. Olulist rolli mängib pärilik eelsoodumus ning keskkonnast tulenevad tegurid.
Astma ravi eesmärk on saavutada püsiv kontroll astma üle. See tähendab, et astma sümptomid puuduvad, ägenemised on ennetatud ja kopsufunktsioon püsib normaalsena.
Seda, kas astma on kontrolli all või mitte, saab hõlpsasti hinnata astma kontrolli testi ehk AKT abil. See on viiest küsimusest koosnev test, mille täitmisel saadud punktide arv (5-25) näitab, kui hästi on astma käesoleval hetkel kontrolli all. AKT ei asenda muid tänapäevaseid astma jälgimise meetodeid, kuid on mugav abivahend ravi eesmärkide saavutamise hindamisel. Astma kontrolli testi on soovitav teha mitu korda aastas, erinevatel aastaaegadel ning testi tulemusi arutada oma arsti või astmaõega.

TASUB TEADA
* Astma on hingamisteede krooniline põletikuline haigus.
* Astma iseloomulikud ajas muutlikud sümptomid on vilistav hingamine, hingeldus, raskustunne rindkeres, köha. Haigusnähte võivad vallandada näiteks ärritavad lõhnad, külm ilm, tugev stress, kokkupuude loomadega, õietolm.
* AKT (astma kontrolli test) aitab astmahaigel hinnata, kas kontroll haiguse üle on saavutatud.

KOK
Krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ehk KOK on krooniline, kuid samas välditav ja ravitav haigus, mida iseloomustab õhuvoolu liikumise  takistus hingamisteedes. Tavaliselt on see haigus progresseeruv ja seotud kopsu mittenormaalse põletikulise vastusega sissehingatud kahjulikele osakestele või gaasidele. KOKi korral tekib püsiv takistus hingamisteedes põletiku tõttu väikestes hingamisteedes, hingamisteede valendik kitseneb. Samuti võib haigus viia kopsukoe hävinemiseni.
KOKi peamised sümptomid on köha, rögaeritus, õhupuudus ja koormustaluvuse langus. Sümptomid ägenevad tavaliselt füüsilise aktiivsuse korral ja hingamisteede infektsioonide ajal.
KOKi üks peamisi põhjustajaid on suitsetamine. Risk haigestuda on kõrge, kui suitsetatud on 10 pakk-aastat*. Ravi ei tervenda patsienti, ent vähendab kaebusi ja aeglustab kopsukahjustuse süvenemist.
Ravi põhitingimused on suitsetamise lõpetamine, füüsilise aktiivsuse säilitamine ja individuaalse ravikava jälgimine. Tänapäeval soovitatakse kasutada spetsiaalset kaheksast küsimusest koosnevat küsimustikku, CAT ehk KOK-testi, mille abil saab hinnata haigusnähte ja nende mõju igapäevategevusele. Testi tulemused on soovitav arsti või pereõega läbi arutada.

TASUB TEADA
* KOK on krooniline progresseeruv haigus.
* KOKi sümptomid on köha, õhupuudus, suurenenud rögaeritus ja  koormustaluvuse langus.
* KOKi peamine tekkepõhjus on suitsetamine.
* CAT (KOKi test) aitab hinnata haigusnähte ja nende mõju igapäevategevusele.

* Suitsetamise kogust mõõdetakse "pakk-aastatega", mis näitab, kui palju sigarette aastate jooksul on suitsetatud. Näiteks 20 sigaretti päevas (20 sigaretti = 1 pakk) päevas 10 aasta jooksul = 10 pakk-aastat


Äripäev
17. November 2016, 08:16

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi