Selverites mõõdeti rabavaid veresuhkruid

Arstitudengina Marie Anett Meier pühapäeval Kakumäe Selveris veresuhkrut mõõtmas.
Arstitudengina Marie Anett Meier pühapäeval Kakumäe Selveris veresuhkrut mõõtmas.Foto: Arstiteadusüliõpilaste selts
Läinud pühapäeval sai traditsiooniliselt arstitudengite abil mõõta Selverites üle Eesti oma veresuhkrut. Tulemused olid rabavad: pea igal viiendal oli näit normist kõrgem.

Kokku käis veresuhkrut mõõtmas 2875 inimest ja neist 19% oli veresuhkru näit normist kõrgem. Võrdluseks, aasta varem käis mõõtmas märksa rohkem inimesi (3400) ja neist 16% oli näit normist kõrgem.

Kui keskmine mõõdetud veresuhkrunäit oli Selverites 5,52 mmol/l, siis esines ka 21,1 mmol/l suurust näitu. Veresuhkru normväärtus (hommikul tühja kõhuga määratuna) on vahemikus 3,5-5,5 mmol/l. Lubatud kõikumine kuni 6,1 mmol/l.

Veresuhkrut mõõdeti pühapäeval kokku 40 Selveris. Kõige rohkem oli ülenormi veresuhkruga inimesi Viljandis Centrumi Selveris, koguni 55% kokku 87 inimesest. Järgnes Vahi Selver Tartus 44% (mõõtmas käis 64 inimest) ja Tallinnas Pelgulinna Selver 35% (mõõtmas käis 74 inimest).

Kõige parem seis oli Paide Selveris, kus mõõtmas käinud 55 inimesest oli ülenormi veresuhkur 5%.

Tasub märkida, et 6% neist, kes veresuhkrut mõõtmas käisid, olidki ise juba diabeetikud. Testijate vanus algas neljandast eluaastast, päris palju oli seitsmeaastaseid lapsi. Kõige vanemad veresuhkru mõõtjad olid üle 90aastased. Näiteks Tondi Selveris käis veresuhkrut mõõtmas üks 94aastane ja Merimetsa Selveris 93aastane.

Äripäev
15. November 2016, 10:12

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi