Narkomaaniaravil viibijate arv on vähenenud

Narkomaaniaravil viibijate arv u 30% väiksem kui aastal 2008, näitab Tervise Arengu Instituudi esmaspäeval avaldatud statistika.

Eelmisel aastal osutati narkomaaniaravi kokku hinnanguliselt 430 mehele ja naisele Eestis. Hinnanguliselt seetõttu, et 2014 ja 2015 andmed on tehnilistel põhjustel ebatäpsed. Aastal 2008 osutati sellist abi 618 inimesele ja aastal 2009 koguni 697 inimesele.

Peamiselt said narkomaanid asendusravi, võõrutusravi ja mittemedikamentoosne ravi või muu ravi oli selle kõrval väiksema tähtsusega.

Keskmine narkootikumide küüsis olev kodanik vastab stereotüüpidele: ta on põhiharidusega, vene rahvusest, ei tööta. Tihti ravil juba mitmendat korda. Paljudel on ühissüstla kasutamise kogemus, sest suurem hulk narkomaane on süstivad narkomaanid. Peamiselt satutakse ravile opioidide tarvitamise tõttu ja veel täpsemaks minnes, fentanüüli/3-menüülfentüüli tõttu.

Kanepitarvitajaid mullu ravil üldse ei olnud, 2014 oli neid 10 (kuid need andmed on tehnilise vea tõttu ebatäpsed, toim). Ka kokaiini tarvitajaid statistika järgi sisuliselt ravil ei ole, nagu ka rahustite või uinutite liigtarvitajaid. Heroiinitarvitajaid on viimastel aastatel ravil aastas kahekümne ringis, kuid 2008-2009 raviti aastas ca 150 heroiinitarvitajat.

Täpsemalt saab tabeleid uurida siit.

Äripäev
07. November 2016, 15:00

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi