Gripihooaeg sai stardi, kuid vaktsineerimine kallines

Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin.Foto: Scanpix
Oktoobrist algas ametlik gripihooaeg, mis tähendab ka soovitust vaktsineerida, kuid Tallinnas on seni soodsamates kohtades vaktsineerimine tänavu 25% kallim.

Gripihooaja esimesel ehk 40. nädalal (3.–9. okt) haigestus ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse 3151 inimest, see on 100 000 elaniku kohta 239,9 inimest. Haigestunute arv oli 8% võrra väiksem möödunud aasta ja 18% võrra väiksem 2014. aasta  sama ajaperioodiga võrreldes.

Sel puhul on paslik uurida, kui palju maksab tänavu gripivastane vaktsineerimine Tallinnas ja mujal? Selgub, et vähemalt Tallinnas on soodsamates kohtades vaktsineerimine 25% kallim.

Need kohad on Tallinna Munitsipaalperearstikeskus ja Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinik, kus mullu maksis vaktsineerimine 6 eurot, kuid nüüd 8 eurot.

Mujal Tallinnas tuleb gripivaktsiini eest maksta 9-12 eurot, olenevalt kohast. Näiteks ITK Magdaleena polikliinikus maksab vaktsineerimine 9 eurot, kuid sealt viieminutilise jalutuskäigu kaugusel Qvalitase erakliinikus 11,40 eurot.

Erakliinikus Medicum maksab vaktsineerimine 10 eurot ja Tallinnas Kordamed erakliinikus 9,90 eurot. Fertilitase erakliinikus maksab gripisüst 9,80 eurot.

Tallinna Lastehaiglas maksaks gripisüst 9,60 eurot, kuid seal on kirjas, et vaktsiini pole. Põhja-Eesti Regionaalhaigla kodulehel aga gripivaktsineerimise võimalust üldse pole.

Mujal Eestis hinnad pea kaks korda soodsamad

Kõige soodsam on end vaktsineerida, kui ollakse sattunud kas Rakverre, Raplasse või Ida-Virumaale. Rakvere haiglas maksab vaktsineerimine 6 eurot, Rapla haiglas 6,5 eurot ja Ida-Viru Keskhaiglas 5-5,50 eurot.

Tartu Ülikooli kliinikumis maksab vaktsineerimine 9,40 eurot. Pärnu haiglas maksab see aga 10 eurot.

Eestis on üldiselt saadaval kaks gripivaktsiini: Vaxigrip ravimiinfo hinnaga 6,47 eurot (Sanofi Pasteur) ja Fluarix (GSK). Viimast aga hetkel ravimiinfo andmetel müügil ei ole. Kinnitamata andmetel ravimifirma GSK Eestisse sel hooajal gripivaktsiini ei tarni. See võib olla üks põhjus, mis gripivaktsineerimine on kallinenud, kuna konkurentsi enam pole.

Terviseameti gripispetsialist Olga Sadikova ütles, et loodetavasti ei tule algav gripihooaeg nii karm kui oli eelmine. Sellegipoolest oodatakse ringlema nn seagrippi H3N2, mis on ohtlik eriti eakatele ja krooniliste haigustega inimestele.

 

 

Äripäev
14. October 2016, 11:02

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi