Kas mõni sigaret päevas kujutab endast ohtu?

Suitsu süütav mees.
Suitsu süütav mees.Foto: Scanpix
Kui napsu osas on ka arstide seas tavaks toonitada, et vahel harva klaas veini teeb tervisele isegi head, siis kuidas on sigarettidega, kui neid vahel suitsetada või teha paar suitsu päevas?

Vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi kopsuarst Ülle Ani:

"Iga sigaret päevas on ohtlik tervisele. Kindlasti võib ka filosofeerida antud teemal: näiteks kui 90aastane inimene hakkab suitsetama, siis temal eeldatavasti ei saa tekkida kopsuvähki. Samas peab teadma, et vähirisk on ainult üks haigus kõikidest võimalikest, mis seonduvad suitsetamisega," selgitas ta.

Arvestada tuleb Ani sõnul alati kõigi riskidega ja kõigi hetkeliste muutustega. "On kindlaks tehtud, et iga sigaret tõstab vererõhku 5…10mmHg võrra. Kui me ravime kõrgvererõhu tõvega patsienti, kes vererõhu ravimitega samadel päevadel ka suitsetab (kasvõi 1...2 sigaretti päevas), siis ta ei saa ravimitest piisavat efekti, ning püsib oht vererõhuhaiguse tüsistustele (k.a aju insult). Näiteid saab tuua palju nii noortele sportlikele inimestele kui ka vanemaealistele krooniliste haigustega inimestele suitsetamisel iga sigareti kahjulikust toimest."

Äripäev
10. October 2016, 16:57

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi