Saatekirjata tasuta eriarstile ei pääse

Saatekirja koju unustanud mees sai Tallinna suurhaiglas teada, et kauaoodatud arsti jutule pääseb ta lisaraha makstes.

"Ootan mina vastuvõttu. Paar nädalat. Koos saatekirjaga. Tulen kohale ja püüan vastuvõtule minna, kuid selgub, et paberil saatekiri jäi koju," jagas venekeelse Postimehega oma kogemust üks Lääne-Tallinna Keskhaigla patsient.

"Ehk süsteemis olen ma sees, vastuvõtuaeg on, mina ka, aga paberit mitte. Registratuuritöötaja otsustas mind arsti juurde ilma paberita mitte lasta," rääkis mees. Pärimise peale, et äkki ikka kuidagi saab, vastati, et saab küll 35 euro eest. Talle jäi arusaamatuks, miks nõuab haigla pabersaatekirja, kui kogu terviseinfo on olemas digitaalselt.

Lääne-Tallinna Keskhaigla pressiesindaja Liisa Suba sõnul võib tõepoolest juhtuda, et paberkandjal antud saatekiri ei ole alati nähtav digitaalselt. Et saatekiri oleks digitaalselt nähtav, peab perearst sisestama digisaatekirja perearstisüsteemist e-tervise süsteemi.

"Kui saatekiri e-tervise süsteemi ei jõua, nagu juhtus ilmselt ka antud olukorras, siis kahjuks registraator saatekirja ei näe, mistõttu ei ole võimalik pabersaatekirjata patsienti ka arsti vastuvõtule lubada," selgitas Suba.

Niisugustes olukordades, kus patsient on saatekirja koju unustanud, pakutakse reeglina talle võimalust minna kas tasulisele vastuvõtule või leitakse uus vastuvõtuaeg.

"Kindlasti on see kõikidele osapooltele ebamugav, kuid kahjuks on saatekirja olemasolu üks eeldusi arsti vastuvõtule pääsemiseks," sõnas haigla esindaja. Ta lisas, et haigekassa nõuab arstidelt saatekirja olemasolu ja seetõttu ei võta arst patsienti vastu ilma saatekirjata.

Äripäev
04. September 2016, 11:13

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi