Eksperdid: Eesti väikelaste toitumine on kehv

Ümarlauas osalenud Tartu Ülikooli Kliinikumi lastearst Tiia Voor, Tallinna Lastehaigla endokrinoloog-lastearst ja Eesti Lastearstide Seltsi president Ülle Einberg ning terviseteadlane, Tartu Ülikooli emeriitdotsent Mai Maser.
Ümarlauas osalenud Tartu Ülikooli Kliinikumi lastearst Tiia Voor, Tallinna Lastehaigla endokrinoloog-lastearst ja Eesti Lastearstide Seltsi president Ülle Einberg ning terviseteadlane, Tartu Ülikooli emeriitdotsent Mai Maser.Foto: Sven Tupits/Fotogeen
Nädala alguses kogunesid ümarlauda lastearstid, terviseteadlased ja terviseorganisatsioonide esindajad, et arutleda väikelaste toitumisega seonduvat.

Tõdeti, et 1-3 aastaste laste toitumine on kehv ja ühekülgne ning olukorra parandamiseks tuleb rohkem informeerida lapsevanemaid ning ühiskonda.

Ümarlauas osalenud Tartu Ülikooli Kliinikumi lastearst Tiia Voor, Tallinna Lastehaigla endokrinoloog-lastearst ja Eesti Lastearstide Seltsi president Ülle Einberg ning terviseteadlane, Tartu Ülikooli emeriitdotsent Mai Maser on ühel meelel, et väikelaste toitumise parandamiseks tuleb näha rohkem vaeva ning  pöörata suuremat tähelepanu just lastevanemate informeerimisele.

Ühtlasi on eksperdid ühel meelel selles osas, et lastevanematele on imikute toitmine ja toitumine väga konkreetselt selgeks õpetatud, kuid see üleminekuperiood, kui väikelapsele hakatakse andma lisatoitu, on tihtipeale murdepunktiks, mil lastevanema teadlikkus saab otsa.  „Liiga vara hakatakse väikelapsele andma seda toitu, mida söövad täiskasvanud, kuid unustatakse ära, et iga toit ei pruugi lapsele sobida,“ ütles ümarlauas Mai Maser.

Põhjuseid, miks lapsevanemad on keerulises olukorras väikelaste toitumise organiseerimisega võib olla mitu. „Meil puudub selline nii öelda teadmiste allikas, mis aitaks lastevanematel paremini planeerida oma väikelapse toitumist ning valida oma lapsele mitmekülgne ning läbimõeldud toit," sõnas Ülle Einberg.

Ümarlauas keskenduti ka väikelaste ülekaalu tekkimise põhjustele. Doktor Einberg tõi välja, et tänapäeval hakkab ülekaalulisus tekkima juba vanusevahemikus 2–9 eluaastat.

„Peamine põhjus, miks väikelapsed muutuvad ülekaaluliseks, on liigne suhkru ja rasva tarbimine. Lapse päevane kaloraaž on suurem kui ära kulutatud energia, mis näitab ka seda, et kehaline aktiivsus on madal,“ kommenteeris arst.

„Ka magusad kohupiimakreemid ja jogurtijoogid on ülekaalu põhjustajateks ning lapsevanemad unustavad ära, et ka piim on toit,“ täiendas Mai Maser.

„Selleks, et väikelaps õpiks sööma võimalikult mitmekesiselt tuleb talle pakkuda erinevaid toiduaineid ja toite, et ta harjuks erinevate maitsetega. Lisaks söömisharjumuste kujundamisele peab ka lapse immuunsussüsteem toiduga harjuma,“ lisas doktor Voor.

Märtsis viidi „Laps ei ole täiskasvanu“ projekti raames läbi küsitlus lapsevanematele 1–3aastaste laste toitumise kohta, mille tulemusel selgus, et väikelaste menüüst puudub mitmekesisus.  Kokku vastas küsimustikule 500 lapsevanemat.

Äripäev
01. September 2016, 15:19
Vaata EST või RUS arhiivi