Veel üks põhjus laps rämpstoidust eemal hoida

Uuringutulemused näitavad, et lastel ja noorukitel, kes söövad kiirtoitu vähemalt kolm korda nädalas, on suurem raskekujulise astma, rinokonjunktiviidi ja ekseemi väljakujunemise oht.

Samas näib, et puuvilja tarbimine vähemalt kolm korda nädalas oli raskekujulise astma vastu kaitsva mõjuga.
Kokku hõlmas lapsepõlve astma ja allergia rahvusvahelise uuringu kolmas faas 319 196 teismelist vanuses 13-14 eluaastast 51 riigist ning 181 631 last vanuses 6-7 eluaastat 31 riigist.
Teismelised ning nooremate laste vanemad või hooldajad täitsid küsimustikud, mis puudutasid teismelise astma, rinokonjunktiviidi ja ekseemi sümptomite esinemist ning toitumise sagedust viimase aasta jooksul.


Philippa Ellwood (Aucklandi Ülikool, Uus-Meremaa) leidis koos kolleegidega, et teismeliste ja laste hulgas, kes sõid puuvilju vähemalt kolm korda nädalas, oli raskekujulise astma risk vastavalt 11% ja 14% väiksem kui nende hulgas, kes sõid puuvilju alla ühe korra nädalas. Märkimisväärselt väiksem oli ka hingeldamise risk.
Kuid puuviljade tarbimine vähemalt kolm korda nädalas ei vähendanud oluliselt teismeliste hulgas raskekujulise allergilise nohu ehk rinokonjunktiviidi või ekseemi riski, kuigi laste hulgas vähenes nende haiguste sümptomite risk märkimisväärselt, vastavalt 44% ja 22%. Sage munade, liha ja piima tarbimine näis avaldavat samuti nende sümptomite vastu märkimisväärset kaitsetoimet, kuigi väiksemas ulatuses.


Raskekujulise astma risk oli seevastu vastavalt 39% ja 27% võrra suurem teismeliste ja laste hulgas, kes sõid kiirtoitu vähemalt kolm korda nädalas. Samuti oli märkimisväärselt suurem hingeldamise risk, võrreldes nendega, kes sõid kiirtoitu alla ühe korra nädalas.
Teismeliste hulgas, kes sõid kiirtoitu vähemalt kolm korda nädalas, oli lisaks raskekujulise rinokonjunktiviidi või ekseemi risk vastavalt 73% ja 70% suurem võrreldes nendega, kes sõid kiirtoitu alla ühe korra nädalas, ning lastel, kes sõid kiirtoitu vähemalt kolm korda nädalas, oli sama risk vastavalt 32% ja 30% suurem, võrreldes nendega, kes sõid kiirtoitu alla ühe korra nädalas.


Sage või, margariini ja pasta tarbimine oli samuti seotud kõigi kolme haiguse riski suurenemisega, kuid väiksemas ulatuses.
"Täheldatud seos kiirtoidu tarbimise ning astma, rinokonjunktiviidi ja ekseemi sümptomite esinemise vahel teismeliste ja laste hulgas vajaks täiendavat uurimist, eriti arvestades asjaolu, et kiirtoidu populaarsus kasvab kogu maailmas," kirjutavad teadlased ajakirjas Thorax.


"Samuti tuleks riiklikul ja regionaalsel tasandil täiendavalt uurida seost puu- ja juurviljade kaitsva toime ning nimetatud kolme haiguse vahel." Teadlased märgivad, et "täheldatud seos raskekujuliste haigustega lubab arvata, et kiirtoit on pigem haiguse raskuse kui haiguse esinemise mõjutaja," kuid lisavad, et "antud uuringus on neid kahte aspekti keeruline eristada."

Artikkel ilmus aprillis 2013 ajalehes Meditsiiniuudised.

Äripäev
05. August 2016, 19:22

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi