Viljastumisäpile loota ei maksa

Positiivne rasedustest.
Positiivne rasedustest.Foto: Scanpix/Caro
Teadlased hoitavad paare nutitelefonide viljastumisäppidest saadud info suhtest, sest see ei pea pruugi paika pidada ning nende andmete jälgimine võib viia hoopis rasestumiseni.

Need rakendusid olid algselt loodud selleks, et last planeerivad paarid teaksid, millal on naise kõige viljakam aeg, vahendas Postimees Tervis väljaannet independent.co.uk. Selleks jälgivad äpid naise menstruaaltsüklit, kehatemperatuuri ja teisi sümptomeid.

Praegu kasutavad aga paljud naised seda hoopis raseduse vältimise meetodina, oodates aega, kui võimalus viljastuda on kõige madalam või peaaegu puudub.

Georgetowni ülikooli teadlased uurisid ligi sadat viljastumise rakendust, et katsetada, kuivõrd teaduslikult teemat uuritakse ning kuivõrd usaldusväärsed on tulemused. Uurijad leidsid, et rakendused tuginevad viljakusteadlikkuse meetodil, võimaldab naisel tuvastada menstruaaltsüklis päevad, mil rasestumine on kõige tõenäolisem. See meetod ei pruugi olla aga efektiivne, et hoida ära rasedust. Selle kohta pole piisavalt uuringutel põhinevaid tõendeid.

Uuritud rakendustest vaid kuus töötas laitmatult.

Teadustööd juhtinud Marguerite Duane rääkis, et nutitelefonide rakendused muutuvad aina populaarsemaks, sest üha enam naisi tahavad jälgida oma viljakust ning tunda, et nad teavad ja tunnevad oma keha.

Äripäev
07. July 2016, 10:31

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi