Kofeiini kasulik mõju kaob unepuuduse saabudes

Kohv.
Kohv.Foto: Scanpix/Caro
Kuigi kohv võib aidata tõepoolest unetundide arvelt eksamiks õppimise või tööprojekti lõpetamise järel tähelepanu koondada, kuhtub stimulandi kasulik mõju pärast kolmandat ebapiisava uneta ööd, näitab Ameerika Ühendriikides tehtud katse.

Järeldused põhinevad 48 inimesel, kellel lasti viie päeva vältel magada päevas vaid viis tundi, vahendas ERRi portaal Novaator.

Katsealustele anti kell kaheksa päeval ja kell 12 päeval tablett, milles sisaldus 200 milligrammi kofeiini, või nn suhkrutablett. Seejuures ei teadnud uurimisalused ise ega neid jaganud abilised, kas tegu oli platseebo või reaalset toimeainet sisaldunud tabletiga. Lisaks hinnati erinevate testidega regulaarselt katses osalejate psühhomotoorset valvelolekut, vaimset võimekust, unisust ja tuju.

Tulemuste analüüsist selgus, et kuigi kofeiin parandas uurimisaluste reaktsiooniaega ja aitas koondada nende tähelepanu esimesel kahel päeval, hakkas erguti mõju testide kohaselt kolmandal päeval kahanema. Katsealuste sooritusvõime oli võrreldav suhkrutableti saanud kaaslastega.

Töörühm ei välista samas, et seda poleks saanud kompenseerida suurema doosiga, kuid teadlased märgivad, et sellega kaasnevalt oleks hakanud selgemalt avalduma ka kofeiini ebameeldivamad kõrvalmõjud. Samuti möönavad nad, et tegu oli suhteliselt väikesemõõdulise katsega.

Sellegipoolest viitavad tulemused, et organismi pikemat aega tagant piitsutades pole kasu isegi legendaarsetest stimulantidest nagu kohv.

Äripäev
20. June 2016, 15:29

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi