WHO tõmbas kohvi vähki tekitavate ainete nimekirjast maha

Veenvaid tõendeid kohvi kantserogeensuse kohta teadlased 2016 a. ei leidnud.
Veenvaid tõendeid kohvi kantserogeensuse kohta teadlased 2016 a. ei leidnud.Foto: Scanpix/Caro
Maailma Terviseorganisatsiooni ehk WHO eksperdid andsid sel nädalal uuendatud hinnangu kohvi, matetee ja väga kuumade jookide võimaliku vähki tekitava toime kohta.

Kui varasemalt on kohv olnud mõne vähi teket soodustavate ainete nimekirjas, siis uues analüüsis ei leidnud 23 teadlasest koosnev WHO ekspertgrupp veenvaid tõendeid kohvi ja mate kantserogeense toime kohta.

Hinnangute kokkuvõte avaldati eile, 15. juunil ajakirjas rahvusvahelised meditsiiniväljaandes The Lancet Oncology.

Piiratud andmed kinnitasid aga varasemat WHO seisukohta, et väga kuumade jookide joomine põhjustab tõenäoliselt söögitoruvähki. Ekspertide soovitus on lasta kuumadel jookidel enne nende tarbimist jahtuda.

Ka rõhutas terviseorganisatsioon eilses teates, et tubakas ja alkohol on endiselt peamised söögitoruvähi riskifaktorid.

WHO täispikk kokkuvõte sellest uuringust on ingliskeelsena olemas SIIN.

Äripäev
16. June 2016, 14:31
Vaata EST või RUS arhiivi