Soja ei ole süütu supertoit

Sojaoad.
Sojaoad.Foto: http://acsh.org
Soja on senini palju propageeritud kui tervislikku ja kulusäästlikku toiduainet, kuid selle ohtlikest mõjudest on vähe räägitud, kinnitab lastearst ja toitumisteadlane Adik Levin.

Tänapäeval on meie toidulaual üle 500 toote, kus naturaalsete komponentide asemel on sojasurrogaate. See on muidugi toiduainetetööstusele rahaliselt väga kasulik, sest 1 kg soja toiteväärtus võrdub 3 kg loomalihaga ja 80 kanamunaga. Seega aitab soja kokku hoida toidutootmise kulusid. Eredamad näited on lihatooted ja piimatooted, kus kasutatakse suures osas just hoopis soja.


Aga  - soja taimne valk on tänu USAs kasvatatud GMOdele asendatud taime- ja loomavalgu hübriidiga. Alles nüüd on hakatud uurima mis mõju sellel hübriidil inimorganismile on.

Mõningad näited leidudest: soja koosseisus on ferment, mis pidurdab teiste valkude aktiivsust. See ferment ei hävine keetmisel. Kui lastetoit on valmistatud sojapiimaga, siis selle toidus olevad teised valgud jäävad seedimata ja ei imendu seedetraktis. Tihti võib selline sojatoit soodustada seedetraktis kroonilisi haigusi, mis omakorda võib viia depressioonini.

Lapsed, kelle menüüs on sojatooteid, kahekordistub diabeedirisk. Sojatoit ei ole adekvaatne meie fermentsüsteemile ja pankreas ei tule sellega toime.

Sojatooted sisaldavad ka fitoestrogeene ehk ained mis on identsed naiste estrogeeniga. On tõendeid et lastele mõeldud sojatoodetes on estrogeene 13 000-20 000 korda rohkem kui tütarlaste organismis. Sellise toidu tarbimine soodustab tütarlastel kiiret sugulist küpsust. Poistel aga suguline areng pidurdub ja võib väljenduda ülekaalulisuses, kehaliste proportsioonide muutumisega naiselikumaks. Soja söövate naiste hormonaalsed muutused võivad esile kutsuda menstruaaltsükli häireid jm.

Äripäev
09. June 2016, 10:59

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi