Piimas leidub rasvumist vähendavaid aineid

Piima ja paljude teiste toiduainete looduslikult sisalduv nikotiinamidiribosiidi molekul aeglustab rasvumist, hoiab ära suhkurtõbe ja võib parandada lihaseid, kirjutas Mediuutiset.fi.

See selgus Cell Metabolismis avaldatud uuringust, kus osalesid Lausanne'i Tehnikaülikool Instituut ja Ida-Soome ülikooli A.I. Virtanen Instituut.

Teadlaste sõnul on nikotiinamidiribosiidil hämmastav mõju ainevahetusele. Seda molekuli ei ole varem eriti  uuritud, kuid on teada selle kaudne mõju rakkude "jõuallikatena" tegutsevate mitokondrite talitlusele.

Rasvumine aeglustus ja lihas kasvas

Kontrolliti nikotiinamidiribosiidi ehk NR-preparaadi mõju hiirte peal. Vastava preparaadi kasutamine ennetas lausrasvast toitu söövate hiire rasvumist. Nad rasvusid 60 protsenti vähem kui samal dieedi olnud hiired, kes ei saanud spetsiaalset lahust. Samuti ei täheldatud neil suhkurtõve arengut, vastupidiselt võrdlusgrupi loomadele. Teadlaste sõnul parandab NR insuliinitundlikkust ka siis, kui toitumine on normaalne.

NR preapraadi kasutamine kümne nädala jooksul parandas hiirte vastupidavust igati, võrreldes kontrollrühmaga. Nende lihaskond oli parem ja energiakulu tõhusam.Teadlaste sõnul on seisneb NRi mõju mitokondrite tegevuse parandamisest. NR kasutamise käigus tuvastati sirtuiini ensüümi aktvieerumine. Need ensüümid mitokondrites parandavad käimasolevaid ainevahetusprotsesse nagu rasva põlemine ja raku hapnikutase.

Mitokondrite toimimise parandamine võib ära hoida ka mõned east tingitud muudatused, sest paljud organismi funktsioonid aeglustuvad mitokondrite aktiivsuse kustudes. Teadlased väidavad, et mitokondrite stimuleerimine NRi abil võiks edendada tervist ja pikaealisust.
Uurimise käigus ei täheldatud mingeid kõrvaltoimeid ka suurte annuste andmisel, sest rakud tundusid kasutavat ainult neile vajalikku määra ainet. Teadlaste hinnangul avavad tulemused huvitavaid väljavaateid toidu-ja farmaatsiatööstusele."Molekuli siiski veel uuritakse. Seda on ilmselt paljudes tavalistes toiduainetes, kuid seda on õnnestunud leida hetkel vaid piimast. Veel ei ole siiski osatud mõõta, kui palju seda on piimas ja ei ole teada, kui palju tuleks piima juua, et selle mõju esile pääseks. NRi valmistamine kunstlikult on keeruline ja kulukas..

Äripäev
08. June 2016, 17:53

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi