Alkoholi joovad naised peaksid juurde võtma foolhapet

Alla 60aastased naised, kes tarbivad rohkem alkoholi, peaksid lisaks võtma ka foolhapet, et vähendada raskete krooniliste haiguste riski.

Alkohol mõjutab foolhappe metabolismi ja suurendab kardiovaskulaarsete haiguste ning vähktõve tekke riski. Teadlased uurisid alkoholi ja foolhappe manustamise ühist mõju raske kroonilise haiguse riskile, kusjuures viimasena defineeriti fataalset või mittefataalset kardiovaskulaarset haigust ja vähktõbe või muud mittetraumaatilist surmajuhtumit.

Uuring hõlmas 83 929 naist vanuses 34-59 eluaastat, kelle varasemas haigusloos polnud kardiovaskulaarseid haigusi ega vähki esinenud ja kes esitasid oma toitumisandmed aastal 1980. 16 aastat kestnud järelvaatluste kestel dokumenteerisid teadlased 10 666 uut raske kroonilise haiguse juhtu. Üldiselt esines kõrgeim risk neil, kes tarbisid palju alkoholi (>30 g päevas), manustades samal ajal vähem foolhapet.

Äripäev
04. May 2016, 15:15

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi