Pane tähele: levinud tupeseene ravim tõstab raseduse katkemise ohtu

Positiivne rasedustest.
Positiivne rasedustest.Foto: Scanpix/Caro
Rasedaid kimbutab tihti ebamugav haigus tupe kandidiaas, mida põhjustab pärmseen.

See haigus on peamiselt tuntud tupeseene nime all ja selle raviks kasutatakse suukaudseid ravimeid ja tupeküünlaid, kirjutab Delfi naistekas.

Suur osa ka Eestis müüdavatest tupeseene ravimitest sisaldavad sellist toimeainet nagu flukonasool (Diflucan, Diflazon, Mycosyst, Fluconazole Sandoz jt), aga hiljuti Taanis korraldatud ulatuslikus uuringus selgus, et lisaks sellele, et flukonasool võib põhjustada loote väärarenguid, tõstab see ka märkimisväärselt raseduse katkemise ohtu.

Uuringus, mille tulemused avaldati Ameerika Meditsiiniühingu väljaandes, analüüsiti 1,4 miljoni naise haiguslugusid. Selgus hirmutav tõsiasi, et naistel, kes võtsid raseduse esimese 22 nädala jooksul suukaudset flukonasooli sisaldavat ravimit, katkesid rasedused palju tihemini kui neil naistel, kes seda ei teinud. Lõplikud numbrid on veel uurimisel ja riskianalüüs töös ehk täpsemad tulemused selguvad lähiajal.

 

 

Äripäev
28. April 2016, 15:06

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi