Mis on tselluliit ja kuidas selle vastu võidelda?

Tselluliit koguneb eriti kintsudele.
Tselluliit koguneb eriti kintsudele.Foto: Scanpix
Kui tselluliit on esteetiline probleem, mitte haigus ega sümptom, siis kas selle vastu saab võidelda? Saab ikka.

Kindlasti mäletate seda blondiinianekdooti, mis algab küsimusega: "Kuidas tselluliidist lahti saada?" Ja jätkab vastusega, et kõige kindlamini nii, et pakid ta asjad kohvrisse ja ostad lennupileti võimalikult kaugele.

Tegelikult on võimalik sellest paljusid naisi vaevavast ihuprobleemist mingil määral ikkagi vabaneda. Statistika järgi kannatab tselluliidi all 80-98% naistest. See näeb välja kui ebatasane nahk, "apelsinikoor", tulles tugevamalt esile nahavoldi kokkupigistamisel. Tavaliselt avaldub tselluliit puusadel ja tuharatel, kuid võib esineda ka kõhul, kätel ja rinnal.

Miks tselluliit tekib?
Nahaalusesse sidekoesse kogunenud rasva läbivad sidekoe kiud, mis seovad nahka ja lihaseid. Naistel asuvad need kiud vertikaalselt. Seal, kus need on ühendatud naha külge, tekib süvend, kus neid ei ole - kühm. Kuna nahaalune sidekude on olemas isegi kõhnadel naistel, siis tselluliit võib tekkida ka neil. Nn apelsinkoort on rohkem märgata õhukese nahaga inimestel, kuna see ei suuda siluda nahaaluse kihi ebatasasusi.

Vanusega tuleb tselluliit aina rohkem esile. Samuti mõjuvad selle tekkimisele:
* hormonaalmuutused raseduse ajal;
* kiire kaalus juurde või alla võtmine;
* süsivesikuterikas toit;
* rasvumine;
* madal füüsiline aktiivsus;
* vedelikupeetus või vedelikupuudus.

Kuidas tselluliidist vabaneda?
Võidelda tselluliidi vastu võib kahel rindel: vähendades rasvakihti ja parandades naha seisundit.
Esimest aitavad saavutada:
* tervislik toimumine;
* füüsiline aktiivsus;
* kosmeetilised protseduurid, mis parandavad mikrotsirkulatsiooni nahaaluses kasvkoes ja viivad organismist välja liigse vedeliku: lümfidrenaaž, massaaž, mähkimine, saun jne.

Naha seisundit parandavad:
* spetsiaalsete tselluliidivastaste kreemide kasutamine, eriti retinooli ja metüülksantiine sisaldavad kreemid;
* kosmeetilised protseduurid: massaaž, mähkimine, koorimine jne.

Vastupidiselt reklaamis lubatule, ei vabasta kosmeetilised protseduurid teid tselluliidist igaveseks, kuid need tõepoolest võivad vähendada tselluliidi ilminguid. Tasub silmas pidada, et efekt on märgatav ainult protseduuride ajal. Tulemusena saab pidev tselluliidist vabanemine eluviisiks, kuna tänu naha toniseerimisele ja niisutamisele ning liigse vedeliku väljutamisele nahaalusest koest vähendavad need protseduurid tselluliidi ilminguid ainult niikaua kui te neid protseduure teete. Kuuri lõppedes tuleb tselluliit tagasi. Pikemaks ajaks aitavad tselluliidi ilmingutest vabaneda vaid toitumisharjumuste muutmine ja füüsilised harjutused.
Kuigi dieet ja füüsiline koormus ei suuda muuta nahaaluse sidekoe ehitust, võib nende abiga vähendada naha alla kogunenud rasva hulka ja tõsta naha ning lihaste toonust. Sealjuures tuleb ühendada jõu- ja aeroobseid treeninguid ning vältida söögisedelis süsivesikuid.
Naha välimuse parandamise mehaanilised meetodid.

Liposaktsioon ehk rasvaimu
Eksisteerib palju liposaktsiooni ehk rasva mehaanilise eemaldamise meetodeid.
Need on:
* traditsiooniline kirurgiline rasvaimu;
* ultraheli rasvaimu;
* raadiosageduslik lifting;
* laser rasvaimu.
Kõiki neid meetodeid ühendab üks: rasvkude  lagundatakse ja imetakse välja või viiakse organismist välja loomulikul teel (mittekirurgiline ultraheli rasvaimu). Rasvaimu võib vähendada tselluliidi ilminguid (aga võib ka suurendada) ja parandada probleemsete tsoonide välimust, kuid kestvaid tulemusi ei garanteeri ükski meetod. Pealegi, nagu kõik kirurgilised meetodid, on ka sellel oma vastunäidustused ja võimalikud tüsistused.

Subtsisioon
Eelpoolnimetatud meetoditest erineb mõnel määral subtsisioon. See eeldab peenikese nõela viimist nahaalusesse sidekoesse, mis lõikab läbi nahka ja lihaseid ühendava sidekoe. Tulemusena muutub nahk siledamaks. Kuid selle meetodi hilisemaid tagajärgi, mis võivad pikema aja jooksul esile tulla, ei ole uuritud.

Äripäev
28. April 2016, 13:07
Vaata EST või RUS arhiivi