Rinnavähi seljatanud Heike särab

6. aprilli “Minu imelise muutumise” erisaade oli noorest vähidiagnoosiga naisest, kelle jaoks oli suurim muutumine tema sisemise tugevuse kasvamine. Vähidiagnoosiga ja sellele järgneva ravi ning rinna eemaldamisega toimetulek tõestas Heikele, et inimese jõuvarud on suuremad, kui me ise arvata oskame. “Armastan end sellisena nagu olen,” oli Heike sõnum saate lõpus.

Heike lugu oli ühest küljest ühe noore naise teekond vähist paranemise ja enda naiselikkuse taasleidmise teel, kuid teisalt ka meeledetuletus, et oma tervisele tuleb igaühel rohkem tähelepanu pöörata. Rinnavähk on levinud haigus, kuid õigeaegse avastamise korral on see ravitav ja just seda tahabki Heike oma loo rääkimisega naistele südamele panna — hoolige oma tervisest, õppige ise enda rindu kontrollima ja kahtluse korral tuleb alati arsti poole pöörduda.

Tema enda jaoks oleks see vähilugu võinud ka väga dramaatilise pöörde võtta, sest arstid ei tundnud arenevat vähki alguses pikka aega ära. Heike hakkas end juba 21-aastaselt halvasti tundma, kuid kuna arstid midagi kahtlast ei leidnud, sai ta oma kahtlustele kinnitust alles 23selt. Heike jaoks kukkus siis kokku kogu tema maailm, kuid välja ta seda ei näidanud. Nuttis üksi arsti kabinetis ära ja otsustas, et tuleb sellest kõigest eluga välja. Saates ei rääkinud Heike, kui kurnav oli keemiaravi tegelikult ja ei rääkinud ka sellest, et kui tema pikad paksud juuksed peast ravi 16. päeval välja kukkusid, siis lisaks sellele, et ta uue soengu üle nalja tegi, oli see tema jaoks kohutav vaatepilt. Vaadata ennast peeglist ilma juuste ja ilma ühe rinnata — ühe naise jaoks on see väga raske.

Edasi loe Delfist

Äripäev
07. April 2016, 10:24

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi