Professor Kiivet: Odavam ei ole kehvem

TÜ tervishoiu instituudi juhataja prof Raul-Allan Kiivet
TÜ tervishoiu instituudi juhataja prof Raul-Allan KiivetFoto: ÄP: Raul Mee
Konverentsil Kliinik 2016 originaal- ja koopiaravimi üle arutlenud Tartu Ülikooli tervishoiu instituudi juhataja professor Raul-Allan Kiiveti sõnul ei ole odavam ravim kehvem, aga vahel on ikka raske selles patsienti veenda.

Tartu Ülikooli tervishoiu instituudi juht professor Raul-Allan Kiivet vaatles ravimite kulusid seoses geneeriliste- ja originaalravimitega. Ta tõdes, et tegelikult ei ole üheski karbis kahte samasugust tabletti. Biosaadavus on +/- 20%. Edasi jätkas ta, et ravimite eest peab alati keegi maksma. "Geneerilise ravimi puhul asendab ravimi kas apteeker või patsient, see on sama toime terapeutiline asendamine. Öeldakse ju juba kõikjal, et võtke beetablokaatoreid, mitte kaubamärke," rääkis Kiivet. Haiglateski ostetakse riiulitesse ühte toimeainet, mitte seitset erinevat. "Iseküsimus, kes asendamist teeb ja mis paneb inimest seda ravimit vahetama. Kallutada saab inimesi pidevalt tegema valikuid ühes või teises suunas," tõdes Kiivet.

Tema sõnul ei ole põhjust, miks sama toimeaine eest peaks erinevalt maksma. Haigekassa püüab siiski kulutusi jälgida. Piirhinnad tulid 2003. Aastal just sellel  eesmärgil. Kiivet meenutas ühte magistritööd piirhinna mõjust ravimikulutustele. Ravimifirmad käitusid erinevalt, osa tõstis hinda, osa langetas. "Piirhind aga hoidis haigekassa raha kokku, osa kulusid tõsteti patsiendile," jätkas ta. "Suures pildis piirhinna reformi järgi haigekassa kulud soodusravimitele 2003. aastal sisuliselt külmusid (kasv +3%), aga inimesed hakkasid maksma 34% rohkem kui aasta varem."

Kokkuvõttes on tema sõnul Eesti tervishoiu üks probleem selles, et pensionär maksab end apteegis vaeseks, ta viib keskmiselt 8% oma pensionist aastas apteeki. Retseptiravimeid kasutab statistika järgi ju 75% pensionäridest.

Äripäev
04. March 2016, 12:04

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi