Gripivaktsiinil on üks kasulik kõrvalmõju

EKG lugemine arsti poolt.
EKG lugemine arsti poolt.Foto: Scanpix
Hiljutine ulatuslik uuring on näidanud, et insuldi tekke risk väheneb märkimisväärselt kuni kaheks kuuks pärast gripivaktsiini manustamist.

Suurbritannia Lincolni Ülikooli poolt läbi viidud uuring, mida rahastas Riiklik Terviseuuringute Instituut ja mille tulemused avaldati ajakirjas Vaccine, näitas, et esmakordse insuldi tõenäosus vähenes esimesel 59 päeval pärast gripivaktsiini süsti saamist ligikaudu viiendiku võrra.

Varem gripihooajal manustatud vaktsiinid pakkusid suuremat kaitset. Esimesel nädalal pärast süsti saamist esines 'algjoone' elanikkonna hulgas tavapäraselt eeldatust 36 protsenti vähem insuldijuhtumeid, teisel nädalal oli aga vähenemise näitaja 30 protsenti. Kolmandal ja neljandal nädalal oli insuldijuhtumeid 24 protsenti vähem, 29 kuni 59 päeva pärast süsti langes aga näitaja 17 protsendile.

Arvatakse, et gripp võib põhjustada mitmeid südame-veresoonkonna haigusi ning seetõttu võib kaitse, mille annab gripivaktsiin hooajalise viiruse vastu, kaitsta inimest ka nende haiguste eest, mille hulka kuulub ka insult. Gripivastane antikehareaktsioon kestab neli kuni kuus kuud.

Teadlased kasutasid meetodit, mida nimetatakse enesekontrolliga juhtuuringuks, et hinnata, kuidas mõjutas gripivaktsiin insuldiriski aja jooksul peaaegu 18 000 juhtumi korral. Iga juhtum puudutas vähemalt 18aastast patsienti, kellel oli 2001-2009 esinenud esmakordne insult, kusjuures veidi üle poole patsientidest olid naised. Vaadeldi, kui palju insulte esines kuni 180 päeva jooksul pärast gripivaktsiini mõju avaldumist, võrreldes neid näitajaid teiste perioodidega, kui patsient poleks olnud vaktsiini poolt kaitstud.
Esmase ja haiglaeelse tervishoiu professor Niro Siriwardena viis uuringu läbi koos statistikutega, kelleks olid Dr Zahid Asghar Lincolni Terviseuuringute Keskusest ja Dr Carol Coupland Nottinghami Ülikoolist.

"See on märkimisväärne avastus ning kui kliiniline uuring seda kinnitab, võib see muuta inimeste elu," ütles professor Siriwardena. "Meie tähelepanekud toetavad praegusi soovitusi, mis puudutavad kõrge riskiastmega inimeste gripivastast vaktsineerimist, kuid koos insuldi ennetamise lisaväärtusega. Meie uuring näitas, et mida varem vaktsineerimist teostatakse, seda rohkem väheneb insuldi risk, mis peaks samuti julgustama inimesi end varakult vaktsineerima. Praegu töötame me välja täiendavaid uuringuid, mis käsitlevad küsimust, kas vaktsineerimissoovitusi tuleks laiendada ka noorematele täiskasvanutele, keda ohustab insuldi risk. Kui katselised uuringud kinnitavad põhjuslikku seost gripivaktsiini ja insuldi riski vähenemise vahel ning kui see suurendab vaktsineerimiste arvu, tooks see märkimisväärset kasu patsientide ja kogu rahva tervisele."

Mainitud viimane uuring tugineb varasematele tulemustele, mis näitasid seost gripivaktsiini ja insuldi riski vähenemise ning lisaks ka esimese südamerabanduse riski vähenemise vahel. Uus meetod võimaldas teadlastel vähendada võimalusi, et nimetatud seosel on muud põhjused peale gripivaktsiini.


Äripäev
26. February 2016, 14:32

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi