Väike võit vaktsineerimisvastastele: hõlmatus langes

Eesti kaheaastaste laste vaktsineerimise hõlmatus langes mullu võrreldes üle-eelmisega ja jääb mitme vaktsinatsiooni osas alla WHO nõutud taseme, näitab tänane terviseameti statistika.

Mahajäämus ja tagasilangus vaktsineerimise osas on küll pisikene, aga ikkagi olemas. Nii ootab WHO, et näiteks difteeria ja teetanuse vastu oleks vaktsineeritud 95% kaheaastastest, aga mullu oli neid Eestis kokku 94% ja Tallinnas veelgi vähem, 92%.

Üldse torkab silma, et aastast aastasse on just Tallinnas ja Harjumaal nõutavast madalal vaktsineerimise tase, ehkki siin liigub just rohkem inimesi ja teoreetiliselt ka haiguseid. Maakonniti oli difteeria ja teetanuse vastu vaktsineerimise kõrgeim tase Jõgevamaal, üle 98%.

Võrreldes 2014. aastaga vähenes väikelaste vaktsineerimine mullu poole protsendi või protsendi võrra Eestis keskmiselt.

Huvitav on eraldi vaadata rotaviiruse vastast vaktsineerimist, mis käivitus 2014. aasta suvest. Eelmisel aastal oli vaktsineeritud beebisid kokku 84%. 2014. aastal 39%.

Kõige rohkem keeldusid lapsevanemad vaktsineerimast oma väikelapsi MMR vaktsiiniga, millest on ka näiteks USAs palju artikleid selle vaktsiini kõrvalmõjude kohta.

Keeldumiste osas näitab terviseameti tabel, et näiteks 2,9% lapsevanemaid keeldus mullu last vaktsineerimast poliomüeliidi vastu, 2,7% läkaköha ja HIBi vastu, 3,3% MMR (leetrid, punetised, mumps, toim) vastu ja 2,1% keeldus B-viirushepatiidi ja tuberkuloosivaktsiinist.

Äripäev
15. February 2016, 11:05

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi