Eestlased napsavad soomlastelt ilukirurgia kliente

Dextra Medical Spa on Soome suurim ilukliinik, kes aga tunamullu teenis kahjumit.
Dextra Medical Spa on Soome suurim ilukliinik, kes aga tunamullu teenis kahjumit.Foto: Intenret
Kauppalehti kirjutab, et Soomes ei ole ilukirurgia enam hea äri, kuna selle teenuse kallinemine käibemaksustamise võrra on kliendid odavama hinnatasemega Eesti ilukirurgide juurde suunanud.

Esteetiline ilukirurgia ei ole Soomes kullakaevandus, kirjutab Kauppalehti. Suurimad ilukirurgia teenuse pakkujad sai 2014. aastal kahjumit või tulid välja nulli piiril. Vaid üksikutel läks hästi.

"Üllatusin, nende firmade tulemusi vaadates. Olin mõelnud, et plastikakirurgia oleks hea äri. Numbrite valguses see nii ei ole," kommenteeris Kauppalehti analüütik Ari Rajala.

Suur süü on selles, et 2013. aastast tegi Soome maksuamet otsuse, mille tõttu esteetiline kirurgia kallines: teenustele lisati käibemaks. Maksustamine kasvatas ilukirurgia hinnaerinevused Soome ja Eesti vahel suuremaks. Majanduslanguse tingimustes paljud soomlased eelistavad reisida lahe taha oma väljanägemist parandama. Soome kirurgidele jäävad varakamad kliendid või Eestis ebaõnnestunud lõikuste parandustööd.

Maksuamet täiendas ilukirurgia maksustamist 2015. aasta mais. Uute suuniste järgi käibemaksu ei lisata, kui teenus on Kela-hüvitatav või ravimiteaduse suunitlusega. Kuid eriliste täitesüstimiste, nagu täiteaine- ja botoxisüstid, samuti erinevate koorimistehnikate pakkumine on endiselt käibemaksustatud.

Kuidas siis suurematel Soome ilukirurgia kliinikutel 2014 läks? Näiteks suurima käibega Bulevardi kliinik teenis käivet 9 mln eurot, käive kasvas 7,9%, aga ta oli samas kahjumis, mille suurus oli 420 000 eurot. Suuruselt järgmine, Siluetti haigla, sai käivet 19,4% vähem (see oli 2,8 mln eurot) ja kahjum oli üle poole miljoni euro. Kõige suurem kahjum oli Dextra Medical Spa kliinikul, mis varem kuulus ühele kuulsaimale Soome ilukirurgile, kes selle aga enne käibemaksu lisandumist edasi müüs: kahjum oli 600 000 eurot kõigest 1,3 mln eurose käibe juures.

Äripäev
09. February 2016, 12:22

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi