Või ja rasvhapped ei ole nii ohtlikud, kui siiani arvatud

Uurijad sedastasid, et puuduvad tõsikindlad andmed selle kohta, nagu väheneks südamehaiguste tekkerisk „halva“ küllastunud rasva kasutamisel „heade“ rasvhapete vastu.

Toidu tegemisel või asemel oliivõli kasutamine ei pruugi kaasa tuua südamehaiguste tekkeriski vähenemist, leiti Briti südameliidu uuringus.

Järeldusele jõuti pärast 72 uuringu tulemuste läbi töötamist. Uuringutes osales kokku üle 60 000 inimest.

Tarbijaid julgustatakse küllastumata rasvhapete, nagu oliiv- ja päevalilleõli, kasutamisele. Kuid teaduslikku kinnitust nende kasulikkusele ei ole. Uuringus leiti, et dieedis või vereringes sisalduv küllastunud rasv ei ole seotud südameveresoonkonna haigustega ning mõistel „tervislik“ rasva tarbimine puudub sisu. Siiski rõhutasid uurijad, et suurtes kogustes juustu, pirukate ja kookide söömine ei ole mõistlik. Liigne küllastunud rasva tarbimine tõstab siiski vere kolesteroolitaset ning seeläbi suureneb oht südameveresoonkonna haiguste tekkeks.
Südamehaiguste tekkega on seotud aga transrasvad, mis sisalduvad paljudes töödeldud toiduainetes. Selliste ainete kasutamist peaks endiselt rangelt reguleerima ja piirama.

Briti südameliit rõhutab, et uuringu järeldused ei muuda soovitust, et liigne söömine on südamele kahjulik. Lisaks rasva tarbimisele tuleb tähelepanu pöörata ka suitsetamise lõpetamisele, piisavale kehalisele aktiivsusele, ravimite võtmisele ning soola, suhkru, juur- ja puuviljade tarbimisele.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel esineb Euroopas kõrget kolesteroolitaset 54% mõlemast soost täiskasvanutel. EL viies suurimas riigis (Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Ühendkuningriik) kannatas aastal 2011 halva kolesterooli liiga kõrge taseme all kokku 133,3 miljonit inimest.

EurActive.com portaalist refereeris Mari Amos

Äripäev
10. January 2016, 18:29

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi