Mis teeb küüslaugu kasulikuks?

Küüslauk
KüüslaukFoto: http://www.public-domain-image.com
Kui tahate elada kauem ja olla vähem haige, varustage oma organism küüslauguga, mida juba üle 6000 aasta nimetatakse energia allikaks ja imeravimiks kõigi haiguste vastu.

Küüslauk on üks kõige vanemaid ja levinumaid kultuurtaimi. Juba üle 6 tuhande aasta kasutatakse seda nii toidu valmistamisel kui ka loodusliku ravimina. Küüslaugu kodumaa on Kesk-Aasia, kust see levis Egiptusesse, Väike-Aasiasse, Euroopasse ja sealt juba üle kogu maailma. Küüslaugu raviomadused on kirjeldatud Vana-Egiptuse papüürustes, mille vanus on üle 4 tuhande aasta, Piiblis, Vana-India ja Vana-Hiina pühades raamatutes. Venemaal oli küüslauk sama populaarne kui ida- ja lõunamaades. Sellega raviti nakkushaigusi, sh katku ja palju teisi tõbesid, isegi ussihammustusi.

Küüslaugul on tugev antibiootiline toime. Isegi lahustatuna vahekorras 1:125000 pärsib selle koostisesse kuuluv ravitoimega aine allitsiin paljude haigusttekitavate bakterite, sh tüüfuse tekitajate arengut. Sõdade ajal kasutati värskelt pressitud küüslaugu mahla haavade ravimiseks. Allitsiini uurimine näitas, et selle mõjuspekter haigusttekitavatele bakteritele on isegi laiem kui penitsiliinil. Küüslauk sisaldab bioloogiliselt aktiivseid aineid e. alkaloide, mis on oma toime poolest analoogsed insuliinile - langetavad veresuhkru taset. Värske küüslaugu söömine reguleerib vererõhku, vähendab arterioskleroosi tekkeriski, ennetab trombooside tekkimist, tugevdab organismi vastupanuvõimet, hävitab haigusttekitavad bakterid ja parasiidid, langetab kolesterooli taset. Küüslaugu söömisel muutuvad veresooned elastsemaks, eriti vanematel inimestel. Nii et selle söömist ei ole kunagi hilja alustada.

Teadlased tegid kindlaks, et värske küüslaugu söömine aeglustab vähirakkude kasvu: nendes maades, kus inimesed söövad küüslauku regulaarselt ja suurtes kogustes, on registreeritud palju vähem vähijuhtumeid. Sealjuures tuleb märkida, et vähi vastu aitavad just küüslaugu küüned, mitte küüslaugust ekstraheeritud preparaadid. Ilmselt nende preparaatide positiivne toime avaldub ainult koos teiste küüslaugus sisalduvate ainetega. Iseloomulik on see, et hävitades haigusttekitavaid baktereid, mõjub küüslauk samas positiivselt seedimisele, aidates kaasa selle korrastamisele. Selgus, et küüslauk võitleb aktiivselt maovähki põhjustava bakteriga. Küüslaugus sisalduvad väävliühendid seovad raskeid metalle, moodustades ühendeid, mis suurema vaevata viiakse inimorganismist välja. Rahvameditsiinis soovitatakse küüslauku ka bronhiidi ja kopsuhaiguste raviks.

Ammu on teada, et küüslauk on kasulik südame- ja veresoonkonnahaigusi põdevatele inimestele. Üle 100 aasta väitis teadus, et peamine aine küüslaugus on allitsiin - lendaine, mis tekib küüslauguküüne katki lõikamisel ja mis säilib lühikest aega küüslaugu mahlas. Hiljuti tehti USAs kindlaks, et asi on mitte allitsiinis endas, vaid ühes selle komponentidest. Teadlaste suureks üllatuseks osutus selleks vesiniksulfiid, mida meie kõik tunneme mädanevate toiduainete lõhna järgi. Uuringu käigus tõestati, et just vesiniksulfiid lõdvestab veresoonte seinu katvaid silelihaseid, leevendades spasmi ja ennetades selle tagajärgi - infarkti ja insulti. Muidugi viidi läbi katseid hiirtel: ühele grupile anti värskelthakitud küüslauku, teisele aga kuivatatud küüslauku. Seejärel modelleeriti hiirtel infarkt ja tehti kindlaks, et värsket küüslauku söönud grupis taastus südamelihas palju kiiremini. Ja mida nüüd teha kõigi nende apteekides müüdavate tablettide, kapslite ja pulbritega, mis sisaldavad kuivatatud küüslauku ja mida pakutakse südame kaitseks? Selgub, et kõigis toiduainetes, millel on terav lõhn (kapsas), mis tekitab pisaraid (sibul) või kõrvetab keelt (mädarõigas) sisalduvad vesiniksulfiidile sarnased väävli ühendid - sulfiidid. Ning kõik see, nagu selgub, on kasulik südamele ja veresoontele.

Küüslaugu rikkalikud raviomadused on tingitud selle keerulisest keemilisest koostisest. Kuivaine sisaldus, milles ongi raviühendid, on küüslaugus palju kõrgem kui teistes juurviljades, aga süsivesikuid ja lämmastikuaineid on selles palju rohkem kui sibulas. Küüslaugus on enam kui 400 kasuliku osise, sh antioksüdandid. Peale lämmastikuainete kuuluvad selle koostisesse kaltsium, magneesium, naatrium, räni-, väävel- ja fosforhapped, ?-, D- ja ?-vitamiinid, fitontsiidid ja eeterlikud õlid. Ravimtaimede hulgast paistab küüslauk silma kõrge seleenisisalduse poolest. Raviefekti saavutamiseks tuleb päevas süüa 2-3 küüslauguküünt.

Raviomaduste säilitamiseks tuleb söögi tegemisel lisada küüslauk toidule mõni minut enne selle valmimist. Tiibeti meditsiinis kasutatakse küüslaugutinktuuri organismi noorendamiseks ja eluea pikendamiseks. Seda tuleb võtta 50 ml piimaga kuuridena iga 6 aasta tagant. Ka vene meditsiinis on olemas analoogne vahend, mida valmistatakse kuumast piimast, küüslaugust, suirist ja juuakse jahutatuna.  

Äripäev
10. January 2016, 18:21
Vaata EST või RUS arhiivi