Noorte kolesteroolitase tõuseb

Prantsusmaal esineb iga 100 000 südamehaiguse juhtumist 20 000 alla 45aastastel. Siiski ei tajuta seni kolesteroolitaseme tõusu ohtu noorte inimeste puhul, kuna neid ei seostata enamasti südamehaigustega, kirjutas EurActive portaal.

Siiski satuvad noored järjest enam riskigruppi seoses oma söömisharjumustega ja varajases eas alustatud suitsetamisega.

Prantsuse Kardioloogiaühingu kohaselt leidis aastal 2008 28% surmajuhtumitest Prantsusmaal aset seoses südamehaigustega. Prantsusmaa Meditsiiniakadeemia taotles noorte kolesterooliuuringute alustamist juba aastal 2005. „Peaaegu 50% inimestest, kellel esines noore eas infarkt, ei olnud skriinitud. Skriiningute läbiviimine oleks võimaldanud tarvitusele võtta viivitamatud meetmed haigestumuse vältimiseks,“ väitis akadeemia Prantsuse valitsusele esitatud soovituses 2005. aastal.

Eristada tuleb geneetilist ehk muutmatut ja toitumisel põhinevat ja muudetavat kolesteroolitaseme tõusu. „Üks inimene 500st sünnib päriliku kõrge kolesteroolitasemega. Samal ajal mõjutab toitumisel põhinev kolesteroolitaseme tõus üht last 50st,“ ütles professor Lecerf Pasteuri instutuudist Lilles. Täiendavat riski selliste noorte puhul kujutab suitsetamise alustamine. Kõigis ELi liikmesriikides läbi viidud uuringu kohaselt suitsetab 5% 13aastastest iganädalaselt. Tšehhis, Eestis, Leedus, Rumeenias ja Slovakkias on see protsent isegi 8. Selline suundumus toob kaasa infarktide esinemise isegi 25aastastel.
"Hüperkolesteroleemia ja tubakas on tappev kokteil. Riski lisab veel rasestumisvastaste tablettide kasutamine noorte naiste poolt," ütles professor Jean-Michel Mecerf Pasteuri instituudist.

Lisaks tubakasõltuvuse vähendamisele muudaks kolesteroolitaseme tõusu ka halbade toitumisharjumuste muutmine ning eriti rasvarikaste toitude tarbimise vähendamine. „Meie poolt tarbitav toit sisaldab liiga palju rasva ja valku. Me peaks sööma vähem liha ja rohkem puu- ja juurvilja, et vähendada halva kolesterooli taset veres,“ ütles professor Ferrie`res.

Äripäev
28. December 2015, 10:10

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi