Kas tasub leetrite vastu vaktsineerida?

Paljud keskealised ei ole enam leetrite vastu kaitstud, sest terviseameti andmetel nende kunagisel vaktsiinil pole enam mõju. Küsimus on, mida teha edasi.

Variante on kolm: määrata kõigepealt leetrite antikehad, tormata kohe igaks juhuks vaktsineerima või mitte midagi teha ja oodata, mis saama hakkab.

Üks võimalus on kohe minna end vaktsineerima. Näiteks Tallinnas saab seda teha LTKH nakkuskliinikus ilma eelneva registreerimata tööpäevadel. Leetrite-mumpsi-punetiste vaksineerimine täiskasvanule maksab seal 15 eurot. Nõmmel asuvas munitsipaalperearstikeskuses maksab üks vaktsiin aga vaid 10 eurot ja samuti saab minna vaktsineerima eelneva arstikülastuse ja registreerimiseta, kuid soovitavalt tööpäevadel hommikupoole, kuni kl 12ni.

Teine variant on panna aeg perearstile ja tema abil lasta määrata leetrite antikehade taset vereprooviga. Vastust tuleb oodata umbes nädala. Seda saab lasta määrata nii terviseameti kui ka Synlabi laboris.

Synlabi laborisse saab inimene ka ise kohale minna. Verd saab anda Synlab laborites ja verevõtupunktides üle Eesti – Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Jõhvis, Viljandis, Võrus, Põltsamaal jne. Analüüs maksab 8,22 eurot ning lisaks tuleb tasuda verevõtu eest 2,50 eurot, kirjutab Postimees.

Seega on võimalusi end kaitsta ja oma ärevust vähendada piisavalt. Esialgu on piisavalt ka leetrite vaktsiini.

 

Äripäev
17. December 2015, 10:50

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi