10-15% alla 13aastaseid ei pruugi leetrite vastu kaitstud olla

Seoses Eestis detsembris ilmunud uudisega, et 12aastane laps võis olla nakatunud leetritesse, uuris Terviseuudised, kui tõhus on leetrite vaktsiin. Sellel lapsel küll leetreid ei olnud, kuid tema klassikaaslased said seetõttu aasta varem oma korralise vaktsiini kätte.

Selgub, et ehkki esimene vaktsiin tehakse aastaselt, ei mõju see 10-15% lastest. Teise, kaitset kinnitava vaktsiini saavad lapsed alles 13aastaselt.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Martin Kadai selgitas, et leetrite vaktsiini ühe annuse manustamisel lapsele 12–15 kuu vanuselt on vaktsiini efektiivsus 85–90%, st immuunsus ei kujune 10–15%-l lastest. Pärast vaktsiini teise annuse manustamist kujuneb immuunsus 99% lastest.

Samas on tema sõnu teada, et leetrite puhul on võimalik ja lausa tungivalt soovituslik, et kui inimene puutub kokku nakkushaige või nakkuskahtlasega ning ta ei ole teadaolevalt kaitstud haiguse eest (pole haigust läbi põdenud ega ka täielikult vaktsineeritud), tuleks ta hiljemalt 72 tunni jooksul pärast viimast kokkupuudet vaktsineerida.

"Õigeaegne kokkupuute järgne vaktsineerimine suure tõenäosusega väldib haiguse avaldumist," kinnitas ta.

Terviseameti kinnitusel sai 9. detsembri õhtul lisaks kolmele varasemalt teadaolevale leetrite haigele leetrite kahtluse 12aastane laps, kes võis nakkuse saada oma haigestunud emalt.

Laps on leetrite vastu vaktsineeritud vastavalt immuniseerimiskavale ühe vaktsiinidoosiga. Kuigi immuniseerimiskava järgselt vaktsineeritakse lapsi teise doosiga 13aastaselt, otsustati pärast eile ilmnenud leetrite kahtlust küsida klassi lastevanematelt nõusolekut vaktsineerida kõik klassikaaslased kohe, st aasta enne kalendrijärgset vaktsineerimist.

Äripäev
10. December 2015, 14:34

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi