Koensüüm Q10 toetab südamehaiguse ravi

Koensüümi Q10 leidub rohkelt näiteks pähklites.
Koensüümi Q10 leidub rohkelt näiteks pähklites.Foto: pixabay.com
Koensüüm Q10 suudab südamepuudulikkusega patsientide haiguse kulgu ja sümptomeid parandada. Q-Symbio uuring avaldati tuntud teadusajakirja Journal of the American College of Cardiology veebilehel Heart Failure.

“Klassikalised südamepuudulikkuse ravivõimalused keskenduvad haigusest tingitud hormonaalsete faktorite pärssimisele. Koensüüm Q10 on kehaomane aine, toetab energia tootmist ja annab seetõttu nõrgale südamelihasele jõudu juurde,” räägib Taani kardioloog ja teadlane Svend Aage Mortensen, Kopenhaageni Ülikooli haigla südameosakonna peaarst ning on uue ravivõimaluse osas väga optimistlik.

“Teised südamelihase tööd toetavad ravimid pole sellist tulemust andnud,” lisab ta.

Kokku osales Q-Symbio kaheaastases uuringus 420 kroonilise südamepuudulikkusega patsienti.

Pooltele patsientidele määrati raviks 3 × 100 mg koensüümi Q10 (Bio-Quinone Q10 kapslid, Pharma Nord) päevas, teine pool sai platseebot. Kõik patsiendid jätkasid samal ajal oma tavapärast südamepuudulikkuse ravi.

Kahe aasta möödudes oli Q10 grupis 43% vähem surmajuhtumeid platseebogrupiga võrreldes.

Lisaks oli Q10 grupis 43% vä- hem südamega seotud komplikatsioone, sealhulgas südamepuudulikkusest tingitud hospitaliseerimisi.

Kõrvaltoimed puudusid

Uuringule toetudes arvab professor Mortensen, et koensüüm Q10 võib tulevikus klassikaliste ravimite kõrval kroonilise südamepuudulikkuse ravis olulist rolli mängida. Koensüü- mil Q10 puudusid kõrvaltoimed ning kasu said patsiendid, kes said juba tavapärast südamepuudulikkuse ravi.

“Ma usun, et selline uus ravivõimalus on kroonilise sü- damepuudulikkuse ravis väga suur edasiminek,” ütleb Taani kardioloog Svend Aage Mortensen, kes on rahvusvahelise Q-Symbio uuringu juhtiv teadlane.

Ta on sellist ravimeetodit kasutanud juba alates 1983. aastast, kui Kopenhaagenis hakati selle toimeainega läbi viima esimesi kliinilisi uuringuid. Q-Symbio uuring näitas, et koensüüm Q10 suudab südamepuudulikkusega patsientide haiguse kulgu ja sümptomeid parandada. 

Äripäev
20. November 2015, 09:41

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi