Uus meetod pea- ja kaelavalude ravis

Osteopaatiline kaelaravi vähendab valu ja pearinglust. Osteopaatiline kaelaravi on Eestis populaarsust koguv uus taastusravi meetod, millega saab ohutul moel vähendada pea- ja kaelavalusid, pearinglust ning kätte kiirguvaid valusid.

Osteopaatiline kaelaravi põhineb täielikult lääne meditsiinil. Üks kõige tähtsamaid osteopaatilisi kaelaravi mõjusid on see, et selle meetodiga saab parandada diskide seisundit – pidurdada diskide kulumist ning leevendada diskisopistuse korral radikulaarseid valusid.
Efektiivne kaelaravi koosneb mitmest osast: põhjalik diagnostika ning võimalikult täpne valu põhjuse väljaselgitamine; kaela piirkonna pehme­koeteraapia lihaste vere­varustuse ja elastsuse parandamiseks; vajadusel kaela­lülide liikuvuse parandamine; traktsioonravi; spetsiaalsed harjutused ning soovitused koju.
Kui üks või  mitu komponenti neist on puudu, on ravi­efekt enamasti lühiaegne. Nii on praktikas juhtumeid, kus käiakse pikalt massaaþis lihaseid lõõgastamas, kuid valud püsivad endiselt. Või kiropraktiku juures lühiprotseduurina kaela “ragistamas”, kuid lihased jäävad ikka pingesse.
Soome ortopeedilise osteopaatia koolkonna rajaja, radioloog ning manuaalterapeut Timo Rantala ühendas need 5 peamist teraapia koostisosa ning nii tekkis osteopaatiline kaelaravi.
Seda teraapiat võib teha noortest inimestest vanuriteni välja. Teraapiavõtete tugevus kohandatakse vastavalt inimese kaebustele, eripäradele ning vanusele. Teraapiavõtteid tehakse alati ohutus tsoonis.

Näide kliinilisest praktikast
Vastuvõtule tuli 44aastane naine, kellel oli terve aasta jooksul olnud tugevad peavalud koos tasakaaluhäiretega. Kuna selliste valudega ei olnud võimalik tööl käia, oli ta pikalt haiguslehel, kuni lõpuks vallandati. Arstid otsisid valu põhjust nii peast, kaelast kui ka sisekõrvast, tehti erinevaid uuringuid, kuid valu põhjust ei leitud. Valuvaigistid valu ära ei võtnud. Lõpuks määrati raviks antidepressandid. Ka need ei aidanud. Edasi läks patsient erafüsioterapeudi juurde, kes oli õppinud osteopaatilist kaelaravi. Terapeut küsitles teda põhjalikult varasemate traumade, magamisasendi kohta, uuris kaela erinevate testidega, vaatas tehtud röntgen- ja magnetuuringud üle. Vastavalt leidudele planeeris ta ravi­võtted. Juba pärast teist raviprotseduuri tundis klient valude vähenemist. Kui klient oli 10 korda ravil käinud (sagedusega 2 korda nädalas), olid valud kadunud ning ta võis tööle tagasi minna, järgides füsioterapeudi soovitusi ning tehes spetsiaalseid harjutusi.  
Sarnaseid, peamiselt kaelast tulenevate pea- ja kaelavalude ning tasakaaluhäiretega juhtumeid esineb väga palju. Nendel juhtudel medikamentoosne ravi enamasti ei aita. Vaja on teistsugust lähenemist, milleks üks variante on osteopaatiline kaelaravi.

 

Äripäev
25. November 2015, 13:45

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi