Pigmentatsioonihäired – miks tekivad nahale kummalised teist tooni laigud?

Kui enamusele päike meeldib, siis väikesele osale inimestest valmistab see aga meelehärmi, sest päike tekitab nahale teist värvi laigud. Mis need on, ja miks need tekivad?

Nahk saab oma värvuse melaniinist, mida toodavad rakud nimega melanotsüüdid. Melaniini kogusest sõltub meie nahatoon, juuksevärv ja isegi iirise värv silmades. Melaniinitase sõltub suuresti inimese rassist ja nahatüübist.
Tumedama nahaga inimestel on melaniini rohkem, heledama nahaga inimestel vähem. Melaniini toodetakse päikesekiirguse toimel suurendamaks kaitset kahjulike UV-kiirte vastu. Kui aga melanotsüüdid saavad kannatada, muutub melaniini tootmine või normaalne hävinemine nahas ning tekibki pigmendihäire.
Pigmendihäire on üldine nimetus erinevatele pigmentatsiooniga seotud muutustele nahal. Kaks enim levinumat naha pigmendihäiret on hüper­pigementatsioon ehk melasma (pigmendilaigud) ja hüpopigmentatsioon ehk vitiliigo (valged laigud nahal).

Melasma ohustab valdavalt naisterahvaid
Melasma on olukord, kus päikesekiirguse toimel toodetud pigment jääb püsima ning nahale tekivad selgelt eristuvad tumedamad laigud. Üldiselt on laigud sümmeetrilise kujuga ning esinevad pigem põskedel, otsaesisel, ninal, lõual ja ülahuule kohal.
Valdavalt kimbutab see probleem naisi, sest vaid umbes 10% kõikidest melasma juhtudest esineb meestel.

Tumedama nahaga inimesetel (eriti afro- ja ladina-ameerikased, hispaanlased, asiaadid, Põhja-Aafrika ja India rahvused) on oluliselt suurem tõenäosus melasma esinemiseks. Uuringute põhjal on melasmat seostatud ka pärilikkusega ja hormonaalsete muutustega kehas (näiteks rasedus, või hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite võtmine). Samuti suureneb oluliselt oht pigmendilaikude tekkeks pärast päikesepõletust nahal.


Nahale tekkinud pigmendi­laigud ei ole ohtlikud, ja mõjutavad pigem inimese enesehinnangut. Üldjuhul pigmendilaigud ise ära ei kao, ja vajavad ravi arsti kas juures või ilusalongis. Viimastel aastatel on turule toodud ka mitmed efektiivsed kosmeetikatooted, mis aitavad pigmendilaike vähendada või eemaldada mugavalt kodus. Kahjuks ei ole pigmendilaikudele kiiret abi loota – enamik ravivõimalusi nõuab kannatust ja võivad kesta 6–12 kuud või kauem. Pig­mendilaikude tekkimise eest aitab kaitsta kõrge kaitsefaktoriga päikesekaitsekreem. Isegi kui laigud juba tekkinud, aitab korralik päikesekaitse hoida laigu tumenemise eest.

Vitiliigo tekkepõhjus on seni teadmata
Vitiliigot iseloomustab nahast pigmendi kadumine. Selline olukord tekib siis, kui melanotsüüdid (pigmenti tootvad rakud) naha teatud kohtades hävivad. Hele või valge laik võib nahale tekkida ükskõik millises kehapiirkonnas. Laike võib esineda ka mitmes kohas korraga ning heleneda võivad isegi karvad. Vitiliigo täpne põhjus on teadmata, kuigi arvatakse, et see on autoimmuunhaigus, kus keha enda immuunsüsteem ründab ja hävitab pig­menti tootvaid rakke.
Vastupidi eespool mainitud melasmale tuleb vitiliigot ette harva ja seda esineb vaid 1–2% elanikkonnast ning sugu ei mängi selle häire puhul rolli. Küll aga mängib oma osa geneetika. Nii nagu melasmagi, ei ole vitiliigo ohtlik haigus. See ei põhjusta valu ega tüsistusi ning selle ainus mõju on psühholoogiline. Samuti on vitiliigoga seotud pigmendihäirete ravivõimalused piiratud ning pikaajalist tegevust nõudvad.

Äripäev
25. November 2015, 11:57

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi