Uue põlvkonna antikoagulandid

Uued antikoagulandid on Eestis kasutusel juba neljas aasta, neid on valikus kolm ravimit. Uuringutes on need olnud Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog Heli Kaljusaare sõnul sama efektiivsed või isegi paremad kui senine ravim Marevan.

Oluliselt vähem on nendega ajuverevalandusi. “Hea on see, et iga päev võetakse ühesugune doos sisse, mis otsustatakse peamiselt patsiendi neerude funktsiooni ja veritsusriski järgi,” jätkas ta. See ravi ei vaja ka sagedasi vereanalüüse. Samuti ei ole toidu ja ravimitega olulisi koostoimeid. Puudus on kallis hind, mistõttu suur osa patsientidest on siiski Marevan-ravil.

Millal mõelda aspiriinile?
Kaljusaare sõnul küsitakse vahel, miks uute antikoagulantide puhul INRi taset veres ei mõõdeta. Aga nii see on, sest verest ei saa nende ravimite toimet mõõta. “Nende puhul on soovitav teha esimesed analüüsid kuu pärast ravi alustamist,” rääkis ta. Miks? “Üks asi on see, et kui veri on vedel, võib seni n-ö vaikne polüüp või mao pindmised haavandid hakata veritsema,” rääkis ta. Edasi kontrollitakse verenäitu kas 3, 6 või 12 kuu järel.
Lühidalt peatus arst ka aspiriinil. See sobib neile, kes ei saa mingil põhjusel antikoagulante võtta. Põhjus võib olla see, et uus antikoagulant on liiga kallis, aga Marevani puhul ei saa  patsient käia pidevalt vereanalüüse andmas, näiteks, kui ta elab maapiirkonnas. “Reeglina tuleb aspiriini kombineerida klopidogreeliga, et tulemus oleks natuke efektiivsem,” sõnas Kaljusaar.

Ravi reeglid määrab arst
Nagu öeldud, ka uute antikoagulantidega on ravi eluaegne. “Muutuda võivad uute antikoagulantide doosid, kaasuvad haigused, võib tekkida neerufunktsiooni halvenemine, patsient vananeb,” rääkis Kaljusaar.
Ta rõhutas, et ise, arsti korralduseta ravi vahetada ega katkestada ei tohi. Veritsusprobleemide korral tuleb ühendust võtta ravi korraldava arstiga juhul, kui esineb näiteks ninaverejooksu, verd väljaheites, kergesti tekivad sinikad. “Suure verejooksu korral kutsuda kindlasti kiirabi või pöörduda EMOsse,” lisas kardioloog. Veritsusprobleemid on siiski väikesel osal patsientidest ja reeglina kontrolli all hoitavad.

Tasub teada, et enne hamba väljatõmbamist või kaeoperatsiooni ei ole vaja katkestada verd vedeldavat ravi.

Äripäev
25. November 2015, 11:47

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi