Soolebakteritel võib olla seos mitme haigusega

Kõrgvererõhktõvega inimestel ei ole mikroorganismide kooslusnii rikas kui tervetel inimestel.
Kõrgvererõhktõvega inimestel ei ole mikroorganismide kooslusnii rikas kui tervetel inimestel.Foto: Scanpix
Tallinnas peeti juunis Põhjaja Baltimaade kardioloogide XXV kongressi, kus prof Peter M. Nilsson Rootsist Lundi Ülikoolist rääkis seostest soole mikrofloora ning erinevate kardiovaskulaarsete haiguste vahel.

Inimese soolestiku mikrofloora koosneb teadaolevalt miljarditest mikroorganismidest ning tuntud on umbes tuhat erinevat soolebakterit, kellel on kokku üle 3 miljoni geeni (150 korda rohkem kui inimesel geene). Mikrofloora koguhulk võib inimesel kaaluda kokku kuni kaks kilo.

Üks kolmandik meie soolebakteritest on olemas enamikul inimestest, kaks kolmandikku on individuaalselt erinevad. Teisi sõnu – inimese soole mikro floora on nagu individuaalne sõrmejälg.

Ema mikrofloora on toeks

Üheks uurimissuunaks on saanud inimese päriliku tausta, toitumisharjumuste ja soolebakterite seoste leidmine ning nende mõju metabolismile ja immuunsüsteemile. Näitena võib tuua fakti, et imiku mikro- floorat mõjutavad ema mikroobid juba sündimisprotseduuri käigus ning vastsündinuperioodis. On leitud, et keisrilõike teel sündinud lastel on tänu ema normaalse mikro flooraga mitte kokku puutumisele hilisemas elus 40% suurem risk allergiate ning ka astma tekkeks.

Hilisemas eas sõltub soole mikrofloora perekonna toitumisharjumustest ja kodustest tingimustest ning selle tõttu on perekonnasiseselt soole mikro flooras olevate bakterite kooslused sarnased. Leitud on näiteks, et varajase perekondliku südamehaiguse eellooga patsientidel on soolebakterite koostise muster erinevam kui kontrollgrupil. Uurimist vajaks antud teema kindlasti edasi, sest lahendust vajab küsimus, kui suur roll on perekondlikel söömisharjumustel ja varajase eluea keskkonnal südamehaiguste tekkeriskis.

Ülekaalulised erinesid

Malmö Offspringi uuring hõlmas 82 isiku soole mikrofloora uuringuid ning nende seost ülekaalulisusega, kehamassiindeksi (KMI üle 25 kg/m2 ) ja kiudainerikka toidu söömisega. Ülekaalulistel isikutel on soole mikroobide koostis erinev ning näiteks Actinobaktereid ja Acrinomyces’i perekonna mikroobe esines suure kehamassiindeksiga isikutel enam. Samuti leiti näiteks kiudainerikkamaid toite söövatel isikutel Faecalibacterium’i perekonna baktereid rohkem.

Soolebakterite spetsiifiline kooslus võib seega olla otseselt seotud mõningate haigustega. Soole mikrofloora tasakaalutust on seostatud ka kõrgvere rõhktõve ehk hü- pertensiooni esi nemisega. Kõrgvererõhktõve ga inimestel ei ole mikroorganismide kooslus nii rikas kui tervetel inimestel. See leid võib edaspidi anda võimaluse arendada uut toitumisalast ravistrateegiat hüpertensiooni ravis.

Ka antibiootikumid võivad vaesustada soole mikroorganismide kooslust. Piimaproduktide söömine tõstab heade laktobatsillide osakaalu ning uuringud on näidanud, et igapäevasel jogurti tarvitamisel on risk haigestuda hüpertooniatõvesse väikesem.

Senised uuringu tulemused on üsna paljulubavad ning edaspidi on võimalik näiteks arendada nn funktsionaalset toitu, mis vastaks üksikisiku individuaalsetele eripäradele ja vajadusele. 

Äripäev
23. November 2015, 15:37

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi