Laktoosist võib saada igapäevane vaenlane

Järjest enam inimesi Eestis avastab, et nad ei talu enam hästi piimatooteid – see on laktoositalumatus. Arvatakse, et koguni iga neljas täiskasvanu on sellega hädas. Nõu annab apteeker.

Laktoositalumatus, mis see on?

Laktoositalumatus on ainevahetushäire, mille põhjuseks on ensüümi nimega laktaas puudulikkus, mille ülesandeks on lõhustada soolestikus laktoosi ehk piimasuhkrut. Laktoos ehk piimasuhkur on disahhariid, mis koosneb kahest lihtsuhkrust – glükoosist ja galaktoosist.

Viimane esineb looduses puhtal kujul harva. Laktoosi sisaldavad ainult piim ja piimatooted (5%), sh ka inimese rinnapiim (7%). Et glükoosist ja galaktoosist koosnev liitsuhkur (laktoos) saaks imenduda peensoolest verre ning osaleda ainevahetuses, on vaja see lagundada nimetatud lihtsuhkruteks (glükoosiks ja galaktoosiks).

Kui laktaasi on vähe või seda ei ole üldse, ei ole ka võimalik piimasuhkrut lagundada. Selle tulemusena ei imendu piimasuhkur verre või imendub ainult osaliselt ja imendumata jäänud piimasuhkur liigub edasi jämesoolde, kus bakterid lõhustavad laktoosi gaasideks ja hapeteks. Viimased ärritavad soolt ning kutsuvad esile ebamugavustunde, kõhupuhituse, kõhulahtisuse, kõhukorisemise või ka kõhuvalu.

Kas see on tervisele ohtlik?

Tervisemured annavad tunda vähehaaval, kuna mittetalutava toiduaine pideva söömise tagajärjel tekkivad toksiinid kuhjuvad.

Aja (mitmete aastate) möödudes muutuvad probleemid krooniliseks, inimene hakkab kannatama kõhuvalu, seedehäirete, liiges- ja peavalu, nahaekseemi, ärritunud soole sündroomi, kroonilise väsimuse, depressiooni , hüperaktiivsuse ning teiste terviseprobleemide all. Lisaks võib tõusta kehakaal.

Ka tihti tähelepanuta jäävatele terviseprobleemidele nagu sinised silmaalused, mitmesugused tursed, halb hingeõhk, suurenenud higieritus võib lahenduse tuua talumatust tekitavate toiduainete menüüst väljajätmine. Teisalt võib tervisele ohtu kujutada ka see, kui laktoosi poolt põhjustatava ebamugavustunde hirmus välistatakse piimatooted oma menüüst täielikult ja seeläbi tekitatakse organismis kaltsiumi ning D-vitamiini defitsiit.

Milliseid toiduaineid peaks vältima?

Laktoositalumatuse puhul peaks vältima piima, rõõska ja vahukoort, jäätist, petti ning piimakokteile.

Vähendama peaks oma toidus sulatatud juustu, juustu, hapukoore, kohupiima, saia, või ja majoneesi tarbimist. Samas kui ka need toiduained tekitavad ebamugavustunnet, siis tuleks ka need toidud asendada laktoosivabade toodetega.

Laktoositalumatuse raskematel juhtudel võivad soolestikus ärritusi tekitada ka väiksemad laktoosikogused. Sel juhul peab hoiduma leivast-saiast, pagaritoodetest, hommikuhelvestest, šokolaadist ja kakaojookidest, mis on tehtud piima või piimatoodete põhjal.

Lisaks tasuks jälgida ka valmistoodete puhul, et nende valmistamisel ei oleks kasutatud juustu, hapukoort või piima baasil tehtud margariini.

Teadvustada tuleks ka seda, et nii mõnelegi toiduainetele võib olla lisatud laktoosi nt maitse parandamiseks. Lisaks kasutatakse laktoosi ka farmaatsiatööstuses lisaainena. Seega tuleks laktoositalumatuse korral uurida alati pakendite infolehti, et veenduda, kas antud toode sisaldab laktoosi või mitte.

Missugused on kõige tavalisemad sümptomid laktoositalumatuse puhul?

Tavalisemad sümptomid on laktoosi sisaldavate toiduainete tarbimise järgselt ebamugavustunne kõhus – kõhupuhitus ehk kõhugaasid, iiveldus, tavaliselt valjem seedetöö ehk kõhukorin, kõhuvalu, kõhukrambid või kõhulahtisus.

Kas jäätist võib süüa, kui on tegemist laktoositalumatusega?

Laktoositalumatuse korral tohib süüa laktoosivaba jäätist. Sobivad näiteks ka tofu- või riisipiimast valmistatud jäätised.

Kas laktoositalumatuse vastu on rohtu?

Laktoositalumatust saab leevendada, aga seda ei saa välja ravida. Kuigi apteegis on saadaval preparaate laktoositalumatusest tulenevate sümptomite leevendamiseks, on parim ravim laktoositalumatuse korral välistada menüüst laktoosi sisaldavad toiduained.

Kui on kahtlus, et laktoositalumatus kimbutab, on võimalik lasta Südameapteegis teha üks järgnevatest laktoositalumatust tuvastavatest testidest:

  • Geenitest – selleks piisab suu limaskesta kaapeproovist, mida saab endalt ise hõlpsasti võtta. DNA analüüsiga mää- ratakse, kas esineb laktoositalumatusega seotud geenivariatsiooni.
  • Toidutalumatuse test
Äripäev
25. November 2015, 13:04
Vaata EST või RUS arhiivi