Astmasse haigestumine on oluliselt suurenenud

Uuringud näitavad, et maailmas on ligi 300 miljonit inimest, kellel on diagnoositud astma. Haiguse diagnoosimine on viimasel kümnendil oluliselt suurenenud, eriti lastel.

Eestis põeb astmat ligikaudu 5–8% täiskasvanud elanikkonnast ehk 70 000 kuni 112 000 inimest.

Astma on hingamisteede krooniline põletikuline haigus, mis põhjustab ülitundlikel inimestel hingamisteede laialdase varieeruva obstruktsiooni. See tähendab, et hingamis teed on ühel päeval rohkem kinni kui teisel ja inimesel on väga raske hingata.

“Kuna tegemist on kroonilise haigusega, siis tuleb haigel õppida sellega koos elama. Õiget eluviisi ja ravi järgides võib astmahaige elada täisväärtuslikku elu ilma astmavaevusteta,” kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse pulmonoloog Elga Mesimaa.

Astma kulg võib olla erinev. Vähesest köhatamisest raskete hingeldushoogudeni, paarist korrast aastas igapäevaste sümptomiteni. Astmahoole võib eelneda vesine nohu, nina või naha sügelus. Astmatekitajad võivad olla ka allergeenid, viirused, bakterid, seened, ka ilm (külm või väga niiske õhk), psühholoogilised põhjused (tugev emotsionaalne stress või rasked üleelamised).

Ka geenidel on oma osa – kui üks või mõlemad vanemad on allergikud, on lapsel astma või allergia saamise tõenäosus kuni 60% suurem. Geneetiline tegur võib avalduda ka üle inimpõlve, vahel on leitud seoseid tädide-onude diagnoosiga.

Algul vähe sümptomeid

Laste astma, eriti haiguse alguses, võib kulgeda väga väheste sümptomitega ja võib jääda märkamatuks. “Esialgu võib lapsel olla vaid harvaesinev hingamisraskus või kerge hootine köha. Mõnikord võib olla köha lastel ainsaks astma sümptomiks. Seetõttu tuleks laste kroonilisse köhasse suhtuda tõsiselt ja vajadusel konsulteerida pulmonoloogiga,” lisas Mesimaa. “Kui varasem eesmärk oli aastakümneid astma atakkide/ ägenemiste ravi, siis uueks eesmärgiks on saavutada täielik astmakontroll: vältida puudumist koolist või töölt, vajadust meditsiiniteenuste järele ja säilitada normaalne elukvaliteet,” lisas Mesimaa.

Äripäev
25. November 2015, 14:36

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi