Tekkinud on uus lootus keerukamate tuberkuloosijuhtude ravis

Pärast 45aastast pausi on Eestisse jõudnud korraga kaks täiesti uut tuberkuloosiravimit, mis on kliinilistes uuringutes andnud häid tulemusi eelkõige meil probleemiks oleva multiravimiresistentse ehk tänastele ravimitele allumatu tuberkuloosi puhul.

Uute ravimitega loodetakse aastas abi anda umbes poolesajale ravimresistentset tuberkuloosi põdevale patsiendile.
Kuigi Eestis on üldine tuberkuloosi haigestumine langenud juba viimased 10–12 aastat, on meil probleemiks just multiravimiresistentsete patsientide suur osakaal, mis on baltikumi kõrgeim.


Protsentuaalselt on Eestis esmakordselt diagnoositud tuberkuloosihaigete hulgas ravimiresistentseid ca 17–20%, eelmisel aastal said sellise diagnoosi 31 inimest ja nende osakaal võib tõusta, kuna üldine haigestumine langeb kiiremini. Lätis on sama näitaja 11%, Leedus 14% ja Põhjamaades vaid 0,5–1%.


Eelmisel aastal läbi viidud riigihanke tulemusel lülitati sellest aastast soodusravimite nimekirja esimene uuenduslik tuberkuloosiravim.


Kuna Eesti patsiendid olid juba varem osalenud ravimi kliinilistes katsetes, jõudis ravim Eestisse ühena esimestest Euroopa riikide seas. Teine uus ravim ootab veel rohelist tuld soodustusnimekirja jõudmiseks, kuid humanitaarabi korras on sellega ravi alustanud juba esimesed viis patsienti.


“Enam kui 45 aasta jooksul ei ole maailmas turule tulnud ühtegi päris uut tuberkuloosiravimit, kuid tänasega on tekkinud lootus ravimresistentset tuberkuloosi põdevate patsientide kiiremaks tervenemiseks,” rääkis TÜ kopsukliiniku tuberkuloosiosakonna juht Manfred Danilovitš. “Oleme Eestis alustanud juba nii mõnelgi seni ravile allumatuks osutunud patsiendil uute ravimite kasutamist ning esimesed positiivsed tulemused on näha. Õhin ja lootus on praegu suured, kuid lõplikke järeldusi saab teha siiski alles 2–3 aasta pärast,” lisas ta.

Äripäev
27. November 2015, 14:54

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi