Liigne fruktoosi tarbimine muutis II tüüpi diabeedi epideemiliseks

Fruktoosi ehk puuviljasuhkrut leidub puuviljades ja mees, poes müüdav fruktoos on toodetud sünteesi teel. Fruktoosi kestev ületarbimine põhjustab rasvumist.
Fruktoosi ehk puuviljasuhkrut leidub puuviljades ja mees, poes müüdav fruktoos on toodetud sünteesi teel. Fruktoosi kestev ületarbimine põhjustab rasvumist.Foto: Meeli Küttim
Meditsiinieksperdid on seadnud kahtluse alla praegused toitumisjuhised, mis puudutavad suhkrutarbimist, et ohjeldada “laienevat II tüüpi diabeedi epideemiat”. Eelkõige peavad nad fruktoosi II tüüpi diabeedi peamiseks põhjustajaks.

Väljaandes Mayo Clinic Proceedings avaldatud uuringutulemuste aruandes soovitatakse inimestel asendada kõrge suhkru- ja fruktoosilisandite sisaldusega töödeldud toiduained töötlemata toiduga, nagu näiteks puu- ja juurviljadega.
Praegused Meditsiiniinstituudi juhised lubavad hankida kuni 25% päevasest kalorikogusest suhkrulisanditest. Kuid suhkrulisandeid, nagu näiteks sahharoosi ja kõrge fruktoosisisaldusega glükoosisiirupit, on seostatud diabeedi ja teiste ainevahetushäirete väljakujunemisega, mis võivad suurendada kardiovaskulaarhaiguse riski.

USAs on diabeet massiline

USAs on II tüüpi diabeet igal 11. inimesel – kokku ligikaudu 29 miljonil täiskasvanul. Kogu maailmas on inimeste arv, kellel on see haigus diagnoositud, viimasel ajal rohkem kui kahekordistunud – 1980. aastal põdes seda 153 miljonit inimest, 2008. aastal aga 347 miljonit.

Veel 86 miljonil ameeriklasel on diagnoositud prediabeet (nimetatakse ka eeldiabeediks) – seisund, kus nende veresuhkru tase on samuti normaalsest kõrgem.

“Ligikaudu 40 protsendil USA täiskasvanutest on juba välja kujunenud teatud insuliiniresistentsus, ning prognooside kohaselt kujuneb peaaegu sama suurel hulgal inimestel lõpuks välja ilmne diabeet,” märgib uuringut juhtinud teadlane James DiNicolantonio Saint Luke’i Kesk-Ameerika Südameinstituudist (Kansas City, MO).

Fruktoosi ohud

Pärast mitmete vaatlus- ja kliiniliste uuringute hindamist jõudsid aruande koostajad järeldusele, et fruktoosi liigne tarbimine põhjustab insuliiniresistentsust ja häirib ainevahetust.

Teadlased leidsid, et võrreldes glükoosi või tärklisega põhjustab fruktoosi või sahharoosi (fruktoosi ja suhkru kombinatsiooni) tarbimine paastuinsuliini ja paastuglükoosi taseme tõusu.

Hiljutised uuringud on ühtlasi näidanud, et ainult glükoosi sisaldava tärklise asendamine sahharoosiga võib suurendada negatiivsete metaboolsete ilmingute nagu näiteks kolesteroolitaseme ja vererõhu tõusu ohtu. Need negatiivsed ilmingud süvenesid vastavalt toidule lisatud fruktoosi osakaalu suurenemisele. “Praegusel tasemel aitab suhkrulisandite ning eriti fruktoosilisandite tarbimine kaasa II tüüpi diabeedi epideemilise leviku kasvule,” ütleb DiNicolantonio.

Kuigi fruktoosi leidub looduslikult töötlemata toiduainetes, nagu näiteks puu- ja juurviljades, on selle kontsentratsioon seal oluliselt väiksem kui töödeldud toiduainetes.

Teadlaste sõnul sisaldab USAs ligikaudu 75% kõikidest pakendatud toiduainetest ja jookidest suhkrulisandeid.
WHO soovituse kohaselt ei tohiks suhkrulisandite osakaal päevasest kalorikogusest ületada 10%. “Ameerika Ühendriikides on keskmise päevase fruktoositarbimise näitaja praegusel hetkel 83,1 g inimese kohta,” märgivad teadlased, “mis on tõenäoliselt tegelikust väiksem, sest fruktoosisisalduse märkimine pakendite teabes ei ole kohustuslik ning fruktoosikogused, mida töödeldud toiduained tegelikult sisaldavad, on varem arvatust suuremad.”
Praegu ei nõua Ameerika Diabeediühingu toitumisjuhised ega ka 2010. aasta ameeriklaste toitumisjuhised fruktoosi sisaldavate suhkrulisandite tarbimise mingisugust piiramist. Lisaks sellele lubavad nii 2010. aasta ameeriklaste toitumisjuhised kui ka IOMi juhised suhkrulisandite tarbimist päevase kalorikoguse osana.

Teadlased soovitavad rakendada rangemaid nõudeid, et kaitsta inimesi diabeedi ja selle kardiovaskulaarsete tagajärgede eest. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitus, mille kohaselt ei tohiks suhkrulisandid päevas tarbitavast kalorikogusest moodustada üle 10%, vastab just sellisele piirangutasemele, millist teadlased sooviksid rohkem kehtimas näha.

“Suhrulisandite (eriti nende, mis sisaldavad fruktoosi) lisamiseks toidusedelisse puudub igasugune bioloogiline vajadus,” märgivad nad kokkuvõtteks. “Individuaalsel tasandil võib suhkrulisandeid (eelkõige fruktoosilisandeid) sisaldavate toiduainete ja jookide tarbimise piiramine osutuda üheks kõige tõhusamaks strateegiaks, mis aitaks tulevikus tagada inimeste tugevat tervist.”

Äripäev
30. November 2015, 10:01
Vaata EST või RUS arhiivi
Mirjam Esperk

Mirjam Esperk

Kadi Heinsalu

Kadi Heinsalu

Violetta Riidas

Violetta Riidas