Kodeiiniga köharavimit lastele ei soovitata

Euroopa Ravimiamet (EMA) soovitab piirata kodeiini sisaldavate ravimite tarvitamist laste köha ravis, kirjutab Soome arstide leht Mediuutiset.

EMA teatel võivad kodeiini sisaldavad ravimid kaasa tuua tõsiseid kõrvaltoimeid nagu hingamisraskused.

EMA ravimiohutuse riskihindamise komitee PRAC täpsustas, et kodeiini sisaldavaid köharavimeid ei tohi kasutada alla 12aastased ja 12–18aastased, kellel on hingamisraskused.

Kodeiini mõju põhineb inimorganismis morfiiniks muundumises. Mõnel inimesel toimub see protsess kiiremini, mis viib vere kõrge mor- fiinisisalduseni. Kõrge morfiinitase võib põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid nagu hingamisraskused.

PRAC põhjendab oma seisukohta sellega, et isegi kui kõrvaltoimeid võib esineda igas vanuses, siis laste kehas on kodeiini muundamist morfiiniks raske ennustada. See võib suurendada kõrvaltoimete riski selles patsientide rühmas. Lisaks lastele, kellel juba on hingamisteede probleemid, võivad olla tundlikumad kodeiinist tingitud hingamisraskustele.

PRACi märgib lisaks, et enamikul juhtudel köha paraneb ise, ja et info kodeiini efektiivsuse kohta laste köha ravis on piiratud. Kodeiini ei tohi kasutada üldse nn ultrakiiretel metaboliseerijate, kel kodeiin muutub morfiiniks kiiremini nagu imetavad emad, sest kodeiin võib erituda rinnapiima.

Soomes on saadaval järgmised kodeiini sisaldavad laste köhapreparaadid: Codesan comp, KATAPEKT ja Recipect.

Eestis on näiteks ravimiinfo järgi lastele lubatud suukaudne lahus kodeiin/guaifenesiin, ehkki küll ainult arsti soovitusel ja alates 2. eluaastast. Ravimil ei ole Eestis müügiluba.

Äripäev
26. November 2015, 14:07

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi