Tugisukad lümfiteraapias abiks

Lümfiterapeut Anne Uuspalu sõnul tuleb kompressioonisukka, -varrukat, -pesu või ortoosi igal juhul kanda, kui see on määratud.

“Seda mitte ainult seoses lümfiteraapia protseduuriga. Jalga-kätte tuleks need panna võimalusel pärast ärkamist,” lausus ta. Kanda tuleks õhtuni, võttes ära paar tundi enne und. Kompressioonivahendeid tuleb kanda pidevalt ja elu lõpuni. “Suvelgi on tänu neile lihtsam paistetust ära hoida, mis muidu palava ilmaga kergelt juhtuda võib,” toonitas Uuspalu. Ta lisas, et ka võimelda tuleb suka või varrukaga, ei pea neid enne ära võtma. Ta ei soovitanud võimelda 3–4 korda päevas, nagu varem soovitati, vaid piisab ühest korrast. Küüne nahka ei tohi tema sõnul lümfitursega lõigata, sest igasugune naha­vigastus on halb.

Asendravi on samuti oluline. Turses kätt pikalt üleval hoida ei ole hea, parem puhke­asend on hoida kätt kogu ulatuses näiteks diivanipatjadele toetatult, mitte kõrgemal oma õlast. Turses jalgade üles tõstes ei tohi tekkida teravnurka, piisab 30–45 kraadist. “Jalad peavad olema kogu ulatuses näiteks patjadega toestatud, siis lihased ei tee tööd. Tuleb istuda nagu purjus meremees, n-ö jalad laua peal. Selg natuke tahapoole, jalad pisut kõrgemal kui istmik,” kirjeldas Uuspalu. “Näiteks poes järjekorras võiks seista mitte liikumatult, vaid vahetada asendit. Vältimaks käte pikalt rippumist, võib need toetada taskusse,” lausus ta.
Tema sõnul tasub eelistada väikese kontsaga jalavarjusid. “Kõndida tuleb mitte jalgu lohistades, vaid kindlalt, et vältida kukkumist, mis võib põhjustada turset,” rääkis Uuspalu. Aiatööd tehes panna ikka kindad kätte, et mitte saada kriimustada.
Karvu võiks eemaldada karva­eemalduskreemiga, tõmmates hiljem karvad maha näiteks pesemissvammiga, mitte spaatliga, liigutades käsi õiges suunas, alt üles, soovitas lümfi­terapeut. Ta kordas ka tõde, et paistes käest ei võeta vere­proovi ega tehta sinna süsti.

Vähiravi ajal ei tohi
Lümfimassaaž on tema sõnul mõeldud lümfi liikumise kiirendamiseks. Vastunäidustused on näiteks see, kui inimesel on pahaloomuline kasvaja või aktiivne ravi on pooleli.
“Kiiritatud piirkonna juurest kaugemal võib massaaži teha, kuid mitte selle kohas – nahk vajab taastumist vähemalt 6 nädalat,” lausus Uuspalu. Kunagi ei tehta lümfimassaaži ka ägeda põletiku korral. Sellega liigutataks põletik vereringesse.
Roospõletiku järgselt peab vahet pidama vähemalt kaks nädalat. Palavikuga ei tehta massaaži ja südamepuudlikkusega (kui lümfi liigutada ja see läheb veenidesse, siis venoosne verehulk südamesse suureneb ja tekitab koormust südamele juurde – toim). Ka madala vererõhuga ja ägeda tromboosiga seda ei tehta, lisas Uuspalu.

Äripäev
27. November 2015, 11:45

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi