Soole ärritussündroom on rohkem naiste haigus

Soole ärritussündroomi (IBS) võib esineda periooditi või pidevalt. Tihti on see arstile pöördudes kestnud juba aastaid. Naistel esineb seda kuni 25% sagedamini kui meestel. See võib Marguse sõnul kaasneda pahatihti põletikulisele soolehaigusele.

IBSi võib esineda kõhulahtisusega või kõhukinnisusega, kuid esineb ka segavarianti. Enamasti on selle haiguse puhul tegemist välistava diagnoosiga, st kõik teised haigused on välistatud. “Seejuures tuleb tähelepanu pöörata ohusümptomitele: näiteks kui sooleärrituse vaevused esinevad öösel, on kaalulangus, veritsus, steatorröa, püsiv ühetaoline diarröa, kui lähisugulastel on seedetrakti vähki jne,” rääkis ITK gastroenteroloog Benno Margus.

IBSi ravimisel on tema sõnul üldisemateks põhimõteteks patsiendile selgitada, et haigus ei ole eluohtlik ja õpetada haigusega kohanema. “Ravi osas puudub kuldstandard. Enamasti määratakse sümptomaatiline  medikamentoosne ravi, mille efektiivsus on tagasihoidlik,” nentis ta.

Lisaks on hea piirav dieet, kiudaineterikas toit, probiootikumid. Ka FODMAP dieet (vt lähemalt www.ibsdiets.org) on andnud Marguse sõnul head efekti: piiratakse mitmeid süsi­vesikuid, laktoosi, fruktoosi, mannitooli, sorbitooli jne. Psühhoteraapia annab samuti teatud osal patsientidel efekti. “Ravi antidepressantidega aitab vähendada valutundlikkust, tõsta valuläve ja meeleolu ning parandada und,” jätkas Margus.
Antidepressandi valik sõltub sellest, kas patsiendil on kõhukinnisus või -lahtisus. Paljud patsiendid ei soovi omaks võtta seost antidepressandi ja kõhuvalu vahel ega võta neid ravimeid. “Nad on perearstidele ja eriarstidele väga suureks väljakutseks,” tunnistas Margus. Ta lisas, et antidepressandi annused on antud juhul väiksed, kuid ravi kestus peab olema ikkagi vähemalt kuus kuud, kuid võib olla  ka 9 kuud või aasta kuni paar. “See probleem ei kao iseenesest. Eriti siis, kui on patsiendil on mingid püsivad stressifaktorid, kestab ravi aastaid,” kinnitas gastroenteroloog.

Äripäev
27. November 2015, 12:42

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi