Mitmest toidulisandist leiti ravimi toimeainet

Toidulisandid võivad ka ravimit sisaldada.
Toidulisandid võivad ka ravimit sisaldada.Foto: Andras Kralla
Kuigi ravimitootjad kontrollivad kogu oma toodangu iga ravimipartii kvaliteeti, teeb ravimiamet pistelist kontrolli. Samuti kontrollitakse toidulisandeid, mis peaks teoorias sisaldama ainult looduslikke komponente, ent laborianalüüs näitab, et koostises on siiski ka luba­matult ravimite toime­aineid.

Koostöös veterinaar- ja toidu­ametiga võeti erinevate maakondade apteekidest üheksa potentsi tõstva toidulisandi proovi, millest otsiti ravimite toimeaineid (sildenafiil, tadalafiil, vardenafiil ning nende analoogid), mida üsna sageli lisatakse ebaseaduslikult sellistesse toidulisanditesse. Analüüsi tulemusena tuvastati ühes toidulisandis sildenafiili analoog (ditiodesmetüülkarbodenafiili), millel on sildenafiiliga sarnane toime. Toidulisandi müük keelati.
Lisaks analüüsiti 2014. aastal veel kümme “potentsi tõstvat” toidulisandit, mis olid ravi­miametisse saadetud määratlemiseks, et teha kindlaks, kas tegu võib olla ravimiga. Neist kolm sisaldasid ravimi toimeaineid (tiometisosildenafiili või tiodimetüülsildenafiili ja tiosildenafiili). Need toidulisandid määratleti ravimina ning neid ei lubatud turustada.

Uuriti ka kahte salenemist soodustavat toidulisandit ning kahte salendavat kohvi. Ühes toidulisandis tuvastati sibutramiin ning ühes salendavas kohvis fenoolftaleiin. Sibutramiini sisaldavate toodete kasutamisel on muuhulgas oluline risk kardiovaskulaarsete kõrvaltoimete (sh infarkt ja insult) tekkeks.

Müügiloaga ravimitel ebatäpsused infolehes

Müügiloaga ravimeid analüüsiti ravimiameti laboris mullu 49 korral. Tõsiseid kõrvalekaldeid kvaliteedinõuetest ei täheldatud.

Kuuel korral leiti väiksemaid ebatäpsusi ravimi pakendi infolehes ja kolmel korral pakendi märgistuses, mille müügiloa hoidjad peavad korda tegema.

Paar müügiloata ravimit ei vastanud nõuetele

Arstide ja erialaseltside taotluste alusel sissetoodavaid müügiloata ravimeid analüüsiti 2014. aastal 20 korral – kaks ravimit ei vastanud kvaliteedinõuetele. Analüüsitud ravimitest neli olid inhalatsioonilahused (ammoniaak), üks suukaudne lahus (kodeiin/guaifenesiin), üks ðampoon (permetriin), kuus tabletid (prasikvanteel, nitrasepaam, levomepromasiin, klobasaam, dapsoon, isoniasiid), ühed silmatilgad (tetrakaiinvesinikkloriid) ja neli süstelahused (progesteroon x2, flufenasiin, naatriumoksatsilliin).

Probleemid märgistamisega

Apteegis valmistatud ravimeid analüüsiti 252 korral. Nõuetele ei vastanud 14 ravimit. Apteeke on mittevastavustest teavitatud, et neid edaspidi vältida. Üheteistkümnel korral jäi kvantitatiivne sisaldus väljapoole lubatud piire. Kahel korral ei vastanud nõuetele pulbrite kaalutised ning ühel korral kirjeldus. Apteegis valmistatud puhastatud vett kontrolliti 38 korral ning kahel korral ei vastanud vesi Euroopa Farmakopöa nõuetele. Apteeke on sellest teavitatud.
Jätkuvalt on probleeme apteegis valmistatud ravimite korrektse märgistamisega (42 ravimi korral) – mitmete ravimite etikettidelt puudusid hoiatused (nt “Hoida laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas!”), märgitud oli vale kõlblikkusaeg vms.

Äripäev
01. December 2015, 11:12

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi