Piparmünt rahustab ärritunud soolestikku

Arvatakse, et kaks kolmandikku Eesti naistest kannatab seedehäirete all. Kõige enam levinud seedehäireteks on kõhukinnisus, gaasid ning ärritunud soole sündroom.

Põhjuseid nendeks on palju, alates valedest toitumisharjumusest lõpetades vähese liikumise ning muude ebatervislike eluviisidega. Kuidas neid ebameeldivaid sümptomeid naturaalsete meetoditega leevendada?

Kirjutan lähemalt kolmest abistavast võimalusest, mille efektiivse ning väga tulemusliku kasutamisega olen ka ise kokku puutunud. Nendeks on piparmündiõli, puu- ning juurviljades leiduvad kiudained ning apteekides saadaval olevad seedeensüümid.

Piparmündil on maailmas pikk kasutusajalugu. See väärtuslik ravimtaim on tuntud kui populaarne närimiskummi, hambapasta voi šokolaadi maitsestaja, kuid samuti on seda ravimtaime kasutatud pikka aega abistava vahendina erinevates kultuurides kõhuhädade puhul.

Tavaliselt on maailmas piparmündiga leevendatud selliseid vaevusi nagu iiveldus, oksendamine, alakõhuvalu, seedehäired, ärritunud soolesündroom ning puhitus. Ärritunud soole sündroomiga patsientidel on piparmündiõli tarvitamist (näiteks kapslitena) mitmetel juhtudel kirjeldatud kui “esimest ravimit”, sest need võivad turvaliselt aidata ning leevendavad nii ebameeldivaid sümptomeid, ent parandavad ka igapäevast elukvaliteeti. Kiudainetest ja seedeensüümidest loe veebruarikuu Terviseuudistest.

 

Pane tähele:

Piparmündiõli võimalikud kõrval- ja koostoimed ravimitega

1. HAPPE REFLUKSI ehk GERDi või mõne muu söögitoruhäire ravimid. Enne õli tarvitamist peaks konsulteerima apteekri voi arstiga.

2. TSÜKLOSPORIIN. Piparmündiõli võib aeglustada keha poolt lagundatava tsüklosporiini hulka ning seetõttu võib seda vereringesse jääda rohkem kui tarvis.

3. MAO HAPPESUST VÄHENDAVAD RAVIMID. Näiteks kapslitena on õli soovitatav võtta kaks tundi enne või pärast selliseid ravimite toimeaineid nagu famotidiin, tsimetidiin, ranitidiin, esomeprasool, lansoprasool, omeprasool.

4. DIABEEDIRAVIMID. Mõned katsed on näidanud, et piparmündiõli võib alandada veresuhkru taset, kuna tõstab hüpoglükeemia riski.

5. VERERÕHKU ALANDAVAD RAVIMID. Mõned katsed on näidanud, et piparmündõli võib alandada vererõhku, seega võib kapslitena toimet suurendada.

6. MAKSA TÖÖD MÕJUTAVAD RAVIMID. Enne õli tarvitamist peaks konsulteerima apteekri või arstiga.

Äripäev
19. November 2015, 16:18

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi