Mehe vaagnavalu vajab ravi

Vaagnapiirkonna valulikkus on erinevate kaebuste kogum, mis moodustub nii valust kui ka ebamugavustundest alakõhu, kubeme ja lahkliha piirkonnas, kusemisega seotud kaebustest ja osati ka sellele kaasuvatest seksuaalhäiretest.

Üsna sageli on see kombineeritud seljavaluga ning nii võib valu tegeliku põhjuse välja selgitamine olla üsna keerukas ja alati ei olegi võimalik üheselt öelda, et tegemist näiteks eesnäärmepõ- letikust tingitud kaebusteklastriga või siis hoopis lülisambahaigustest tingitud seljavaluga, mis kiirgub ka kubemesse, jalga.

Meeste vaagnavalul on erinevad näod

Eelkõige on see valu alakõhus, seljas, kubemes, peenises, munandites, pärakupiirkonnas või lahkliha piirkonnas. Alumiste kuseteede, eesnäärme, seemnepõiekeste põletike korral võib valu esineda ka seemnepurske ajal, kusemisel või siis hiilida ligi õhtul rahuolekus ja häirides kehvemal juhul ka uinumist ning põhjustades nn kusepakitsust, mis sunnib enne magama jäämist või ka öösel korduvalt tualettruumi külastama, kuigi uriini väljub kusemisel vaid minimaalselt. Seega lisaks skeleti, lihaskonna, soolestiku või ka veresoonkonna haigustele tuleb vaagnapiirkonna valu korral mõelda ka põletikele kuse-sugutraktis. Võimalikult kompleksne lähenemine tagab õige diaganoosipüstituse ja asjakohase ravikäsitluse.

Eesnäärmepõletik ehk prostatiit on üks enam levinud meeste vaagnavalu põhjus. Levimus on suurem külma kliimaga maades, erinevate uuringute kohaselt Soomes näiteks 14% ja umbes sama suur võiks see hinnangiliselt olla ka Eestis. Väga sageli ei ole siiski võimalik täpselt öelda, millal ja millest prostatiit on alguse saanud.

Lõplikku paranemist ei pruugi tulla

Eesnäärmepõletikule omased kaebused seostuvad valuga alakõhu, vaagna piirkonnas, kusemisvaevuste ja seksuaalkaebustega. Vahel võib see piirduda vaid kerge valuga peenises, ebaselge ärritustundega kusetorus või valuga alaselja piirkonnas. Sellel haigusel on palju nägusid. Teada on, et krooniline prostatiit on ring, millest lõplikku pääsemist vahel ei suudagi saavutada, sest püsivad ärritajad või elukeskkond ei luba haigusel kaduda.

Ägedat bakteriaalset prostatiiti tuleb ette harva. Rohkem esineb kroonilist bakteriaalset prostatiiti või mittebakteriaalset prostatiiti. Mõnel juhul võib prostatiit olla ka asümptomaatiline ja see leitakse näiteks viljakusuuringute käigus.

 

Tähtis on õige ja adekvaatne ravi

Ravi eesmärk on valu leevendamine, samuti põletiku vähendamine. Lisaks aitavad kaasa korras seedimine, normaalne kehakaal, piisav kehaline aktiivsus, hea seksuaalhügieen. Ülekaalulistel kulgeb prostatiidi ravi pikemalt ja raskemalt. Lisaks on teada, et mida enam on väljendunud kusemishäired, seda enam esineb erektsioonihäireid.

Bakteriaalse prostatiidi ravi vältab tavaliselt 3–4 nädalat põletikevastaste ravimitega, sh antibakteriaalne ravi ja lisatakse alfa-adrenoblokaatorid. Hiljem tuleb toetav ravi alfa-adrenoblokaatorite ja/ või füto- või füsioteraapiat 2–6 kuu või pikema aja jooksul.

Kokkuvõtteks tuleb mehe vaagnavalu käsitledes silmas pidada selle mitmekesist tekkepõhjust ja prostatiidi patofüsioloogilist ahelat. Olulist efekti võib ravile raskesti alluvate prostatiitide korral anda ka eesnäärmemassaažide või siis sobiva füsioteraapia kasutamine. Alahinnata ei tasu ka fütotraapiat ja tervislikke eluviise, et saada hea ravitulemus, seda just kroonilise vaagnavaluga meeste puhul. Kindlasti tuleb valu käsitlemisel positiivset meelt hoida ja mees peab õppima selle haigusega elama.

Äripäev
23. November 2015, 14:51

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi