Eestis ligi 1000 vigastussurma aastas

Üle-eelmisel aastal registreeriti Eestis 1000 vigastussurma, mis on ligi kaks korda kõrgem Euroopa keskmisest.

“Ennetuse lähtekohaks on see, et iga vigastussurm on ennetatav,” ütles Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse.

Eesti on kõrge vigastussuremusega riik – 2013. aasta 958 hukkunut oli ligikaudu kaks korda enam ELi keskmisest. “Kui vigastussuremus oleks Euroopa Liidu keskmisel tasemel, säästaks Eesti ligikaudu 490 inimese elu aastas,” ütles Jesse. “Kui suremus oleks ühe madalaima näitajaga riigi Hollandi tasemel, sureks meil aastas ligi 600 inimest vähem.”

2013. aastal sai vigastuse tõttu arstiabi 147 790 inimest, Haigekassa kulu nende ravile oli 31,8 miljonit eurot. Kukkumistega seotud ravi on ülekaalukalt suurima kogukuluga, ca 16 miljonit eurot aastas.

Suur osa vigastussurmasid on seotud alkoholi liigtarbimisega. “Alkoholitarbimise langusega kaasneb ka vigastushaigestumuse ja vigastussurmade vähenemine,” ütles Jesse.

Äripäev
20. November 2015, 16:30

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi