Austraalia keelas ära solaariumid

Austraalia võimud keelasid selle aasta algusest riigis ära solaariumid, viidates kõrgendatud nahavähiohule, vahendas Äripäev agentuuri France-Presse.

Austraalia võimude kinnitusel tingis seadusemuudatuse asjaolu, et nahavähki haigestumiste poolest on riik maailmas üks esimesi.

Brasiilia on samasuguse keelu sisse viinud juba 2009. aastal. Inglismaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Ðotimaal ning paljudes USA osariikides on järgitud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitust keelata alaealistel solaariumi kasutamine, sest selle kasutamist peetakse üheks nahavähi tekke peapõhjuseks.

Viimastel aastatel on ka Eestis hüppeliselt tõusnud nahavähki ehk melanoomi haigestunud inimeste hulk ning selle patsientide hulka kuulub järjest rohkem just nooremas eas inimesi.

WHO lisas 2009. aastal solaariumi esimese grupi kantserogeenide hulka, mis tähendab, et selle seos vähki haigestumisega on teaduslikult tõestatud. Samasse gruppi kuulub näiteks ka tubakas. Solaariumist saadav UVA kiirguse doos ühes ajaühikus on päikesekiirgusest saadavast doosist kuni 15 korda suurem.

Teadusuuringud näitavad, et solaariumi külastajatel on 74 protsenti suurem tõenäosus haigestuda melanoomi kui solaariumit mittekülastavatel inimestel.

Lisaks sellele suureneb risk haigestuda basalioomi 1,5 korda ja lamerakkvähki 2,5 korda. Nahaarste teeb eriti murelikuks, et silmakaitsete kasutamine ei ole solaariumikülastajate seas eriti populaarne. Kuna solaariumites ei ole sageli ultraviolettkiirguse toimest ning potentsiaalsest kahjulikkusest infot, ei pruugi paljud kliendid sellega seonduvatest riskidest teadlikud olla.

Varajases staadiumis avastatud melanoom on ravitav ning tervistumise tõenäosus peaaegu 100%. 

Äripäev
23. November 2015, 12:16

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi