Fleksioon-distraktsioon-teraapia: uus lülisamba ravimeetod

Fleksioon-distraktsioonteraapia (ing flexion-distraction therapy) on õrnatoimeline ravimeetod, mida kasutatakse mitmete lülivaheketta patoloogiate korral: diski protrusioon, prolaps, samuti radikulaarsete valude ravis, krooniliste alaseljavalude ning muude selja- ja kaelavaevuste korral ning operatsioonijärgse kroonilise valu puhul. Võõrapärase fleksioon-distraktsioonteraapia asemel on pakutud ka terminit 3D-seljateraapia.

Mõju kogu lülisambale. Seda teraapiat viiakse läbi spetsiaalsel dünaamilisel teraapialaual, mis võimaldab soovitud seljasegmenti isoleeritult mobiliseerida. Jalad kinnitatakse spetsiaalse fiksatsioonivööga, mõjutamist vajav piirkond fikseeritakse käelabaga ning samaaegse aktiivse liigutusega tekib lülisamba eri osadesse traktsioon ehk pikisuunaline venitus. Nii saab efektiivselt mõjutada kogu lülisammast: alaselja-, rindkere- ja kaela piirkonda.

Traktsioon-venitus on alati lühike ja dünaamiline, tagades turvalise venituse erinevatele pehmetele kudedele.
Teraapiat võib läbi viia spetsiaalse koolituse saanud füsioterapeut või arst. Euroopas ja mujal maailmas on seda teraapiat juba ligi nelikümmend aastat kasutatud. Eestisse jõudis selline spetsiaalne dünaamiline laud mõned aastad tagasi.

3D-seljateraapia mõjutab kudede hapniku tarbimist: pumpavate liigutustega liiguvad jääkained kudedest kiiremini ära ja toitaineterikas veri tuleb asemele. Seeläbi paraneb lihaste ainevahetus, töövõime ja venivus. Samuti kaovad ära hapniku puudusest tingitud lihasvalud.

Kuna lülisammast saab selle lauaga väga kergelt erinevates soovitud suundades mõjutada, siis on sellel teraapial positiivne mõju lülisamba süvalihastele, ligamentidele, liigeskapslitele, diskidele.

3D-seljateraapia aitab pidurdada diskide kulumist ja parandab kulunud diskide seisundit mitmel moel.

l Parandades fassettliigeste liikuvust, liigub kogu lülisammas paremini ja võimaldab diskidele ainevahetuse elavnemist ja pidurdab lülisamba kulumist.
l Kui on olnud diski prolaps, siis aitab 3D-seljateraapia pehmendada tekkinud armkudet ja parandada alles jäänud diski ainevahetust.
l Profülaktiliselt saab hoida oma lülisamba liikuvana ning diskid tervetena.
3D-seljateraapia on kulunud (degenereerunud) diskide puhul väga oluline teha, kuna takistab diskide täielikku kulumist ja aitab ära hoida püsivate seljavalude teket.

Pakub olulist leevendust. Väliskirjanduse puhul tehakse diski prolapsi korral 3D-seljateraapiat 10–15, keskmiselt 12 korda. Praktikas on 3D-seljateraapiaga suudetud tihti sümtomaatilisi diski prolapse (prolaps koos radikulaarse valuga) muuta kas täielikult valuvabaks või pakkuda olulist leevendust ning kirurgilist sekkumist ei ole tihti enam vaja.

Praegusel ajal viiakse Eestis läbi ka teadusuuringut 3D-seljateraapia efektiivsuse kohta radikulaarset valu põhjustava diski protrusiooni või prolapsi korral.

Peamisteks teraapia vastunäidustusteks on ulatuslik artrootiline fassettide hüpertroofia, akuutne põletik, lumbaago – kui valu tuleneb lihastest või kapslist, kuid ei tulene diskist, samuti radikulaarne valu, mis teraapia käigus ägeneb. Enne ravi läbiviimist võtab füsioterapeut patsiendilt põhjaliku anamneesi, teostab hulga ortopeedilisi ja neuroloogilisi teste ja vastavalt tulemustele otsustab ravi läbiviimise üle.

Pärast teraapiat õpetab füsioterapeut lihashooldust ja lülisamba liikuvust parandavaid spetsiaalseid harjutusi, et probleemi uuesti tekkimist vältida.

Äripäev
11. December 2015, 15:55

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi