Prediabeet on üks samm enne päris haigestumist

Kiirtoidust tuleks loobuda.
Kiirtoidust tuleks loobuda.Foto: pixabay.com
Prediabeet ehk tolerantsushäire on diabeedieelne seisund. Miks on oluline seda märgata ja ohjata?

Tegemist on kontingendiga, kes haigestub tulevikus dia­beeti. Kui nad avastada varakult, saab veel diabeedi ära hoida.
Ülemaailmsed ravimiuuringud on näidanud, et elustiili muutusega on võimalik ära hoida 58% II tüüpi diabeeti haigestumist. Prediabeet on tihti kaaslane ka südame-veresoonkonnahaigustele.

Euroopa suuremates kliinikutes tehtud uuringus uuriti ägeda müokardiinfarktiga haigeid ja leiti, et neist oli 36% prediabeet ja koguni 22% diagnoositi infarktiravi käigus diabeet. Vaid 42% haigetest määrati normaalne veresuhkru näit. Seega on väikenegi veresuhkru tõus seotud kardiovaskulaarhaigustesse haigestumise riski kasvuga.

Diabeedi edasilükkamine paari aasta võrra lükkab edasi ka tüsistuste teket ja tõenäoliselt pikendab eluiga. Diabeeti haigestunute riskigrupis on need, kelle lähisugulastel on diabeet, kel on varem diagnoositud glükoosi ainevahetuse häire, ülekaalulisus, düslipideemia, hüpertensioon, koronaartõbi, lapsed sünnikaaluga üle 4 kg või kel on olnud rasedusaegne diabeet.

Äripäev
14. December 2015, 11:36

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi