Dieet vähendab põletikumarkereid

Dieet parandab diabeetiku tervislikku seisukorda.
Dieet parandab diabeetiku tervislikku seisukorda.Foto: Sven Arbet
Reaalse elu uuringu tulemused näitavad, et hiljuti teist tüüpi diabeedi diagnoosi saanud patsientidele dieedi
või dieedi ja füüsilise aktiivsuse suurendamise kombinatsiooni soovitamine vähendab nende põletikumarkereid ja kardiovaskulaarset riski võrreldes tavapäraste ravimeetoditega.

“Meie tulemused näitavad, et motiveeritud järelevalveta dieet ning dieedi ja füüsilise aktiivsuse suurendamise kombinatsioon, mis on integreeritud tervishoiumeetmetesse ja mis vajab suhteliselt mõõdukaid ressursse, tekitab erinevate põletikumarkerite soodsaid muutusi algava teist tüüpi diabeedi korral,” ütles uuringut juhtinud Dylan Thompson (Bathi Ülikool, Suurbritannia) koos kolleegidega.

Uuring hõlmas 593 patsienti vanuses 30 kuni 80 eluaastat, kellel oli eelnenud 5 kuni 8 kuu jooksul diagnoositud teist tüüpi diabeet. Ühelgi osalejal ei olnud uuringusse lülitamise hetkel raskekujulise haiguse või kardiovaskulaarse riski näidustusi.

Patsientidel, kellele määrati juhusliku valiku alusel intensiivne dieet (n=248), soovitati käia kord 6 nädala jooksul uuringuõe juures ning külastada iga 3 kuu järel toitumisspetsialisti, et vähendada algset kehakaalu 5–10% võrra.
Intensiivse dieedi ja füüsilise tegevuse rühma patsientidel (n=246) paluti lisaks teha vähemalt 5 päeval nädalas kiire, vähemalt 30minutiline jalutuskäik. Ülejäänud 99 patsiendi puhul rakendati standardseid kehalisi harjutusi ja toitumisnõuandeid.

Uuringu esimese 6 kuu jooksul muudeti ravi ainult juhul, kui patsientidel ilmnesid sümptomid, kui nende paastuvere glükoosisisaldus kerkis üle 12 mmol/L või kui nende vererõhk oli külastuse ajal üle 160/90 mmHg. Järgmise 6 kuu jooksul jälgisid arstid ravi vastavalt vajadusele, et hooldusnorme täita.

Ajakirjas Journal of the American Heart Association kirjutavad teadlased, et 6 kuu möödudes oli dieedirühma patsientidel seerumi C-reaktiivse valgu (CRP) tase keskmiselt 21% madalam kui tavapärast ravi saanud patsientidel ning 22% madalam kui patsientidel, kelle puhul rakendati dieeti koos füüsilise tegevusega.

Sarnaselt oli adiponektiini tase tavapärase raviga võrreldes dieedi ja füüsilise tegevuse rakendamisel 6,6% ja üksnes dieedi korral 8,1% kõrgem, lahustuva intertsellulaarse adhesioonimolekuli (sICAM)-1 tase aga vastavalt 5,7% ja 5,2% madalam.

Järgnenud 6 kuu jooksul, kui arstid ravimite kohta muudatusi tegid, jäi dieedi ja füüsilise tegevuse mõju CRP tasemele oluliselt väiksemaks, kuid teadlased märgivad, et dieet ning dieedi ja füüsilise tegevuse kombinatsioon vähendasid märkimisväärselt võimalust, et patsientide kõrge riskiga CRP tase ületaks 3 mg/L – vastavalt 28% ja 33%.
Tavapärane ravi teadlaste sõnul selles suhtes edukas ei olnud.

Äripäev
14. December 2015, 12:04

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi