Diabeedi kurvad arvud

Diabeeti põdevate inimeste arv maailmas kasvab ja hinnanguliselt on varsti isegi juba iga kümnes täiskasvanu diabeetik.

1994 oli diabeetikuid WHO andmetel maailmas umbes 97 mln inimest. Aastal 2000 oli neid 150 mln, 2010. aastaks oli juba 200 mln inimest. WHO ennustas, et aastaks 2025 on maailmas 330 mln diabeetikut. Samaks aastaks pidi ennustuse järgi diabeedi levik olema 4,5% täiskasvanutest. Nüüd prognoosib WHO 2035. aastaks juba 592 mln diabeetikut. Kui senine haigestunute arvu tõus jätkub, saame selle tähise kätte võib olla ka 10 aasta jooksul.
WHO andmetel oli 2013. aastal keskmine diabeetikute arv maailmas juba 7-8% Euroopa täiskasvanutest. Eesti kohta värsket statistikat pole – varalahkunud endokrinoloog Tarvo Rajasalu andmetel oli see mõned aastad tagasi maakonniti 8,7% täiskasvanutest, kuid kõik maakonnad polnud uuringusse haaratud.
Iga kümne sekundi järel haigestub keegi diabeeti
Arvatakse, et rahvastiku vananedes suhkruhaigete arv aina kasvab. Euroopas haigestunute arv püsib enam vähem samas tõusujoone graafikus, kuid ennaktempos on diabeetikuid lisandunud Põhja-Ameerikas, Lähis-Idas, Aafrikas ja Aasias. Näiteks Saudi Araabias on dia­beetikuid juba 24% elanikkonnast, Kiribatil 28%, Kuveitis 23%, Cooki saarestikus 26%. Hiinas elab ligi 100 mln diabeetikut, Indias 65 mln, USAs 24 mln, Venemaal 11 mln (seal on paljud ka diagnoosimata – toim), Mehhikos 8,7 mln, Egiptuses 7,5 mln diabeetikut jne. Arvatakse, et 46% diabeetikutest pole veel üldse diagnoosi saanud. Euroopas on hulk riike puuduliku statistikaga, näiteks Ukraina, Kasahstan, Moldova.
Suur mõju on elustiili mõjul: kui inimese kehamassiindeks (KMI) on üle 30, siis on juba 10 korda suurem risk haigestuda. Kui see on üle 35, siis risk on juba 80 korda suurem.
Diabeedil on tõsised tagajärjed
Diabeetiku risk enneaegselt surra on kaks korda suurem. See haigus toob üle maailma 3,8 miljoni surmajuhtu aastas. Enneaegse surma põhjustajana on diabeet neljandal kohal. Hinnanguliselt toob see kaasa ka näiteks miljon jäsemeampu­tatsiooni, esikohal on alajäsemed. Lisaks võib diabeedi arvele kirjutada 500 000 neerupuudulikkust, 300 000 nägemise kaotust aastas. Lapsi ja noorukeid, kelle diabeet on dekompenseeritud, ohustab enim retinopaatia (silmapõhjade kahjustumine).
Diabeet on neerupuudulikkuse ja dialüüsi peamisi põhjuseid. Lisaks suurendab see ka 2–4 korda suremust kardiovaskulaarsetesse haigustesse. See kõik tõstab diabeedi ravi hinda. WHO andmetel läheb sinna 15% tervishoiueelarvete kuludest.

Äripäev
14. December 2015, 11:34

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi