Bioloogilised ravimid ja biosimilarid - uus võimalus

Gedeon Richteri Eesti juht
Istv?n B?n.
Gedeon Richteri Eesti juht Istv?n B?n.Foto: Erakogu
Mitmetel haigustel varem ravivõimalused puudusid

Viimasel aastakümnel on meditsiinis järjest enam kasutust leidnud bioloogiline ravi ? ravi bioloogilist päritolu ainetega, mis mõjutavad haiguste tekkemehhanisme. Paljudele krooniliste haiguste põdejatele on see uus võimalus pisutki leevendust saada.

Ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna juhataja Tarmo Tiido selgitas, et verepreparaatide (täisveri ja verekomponendid) ja immunoloogiliste ravimite (nt vaktsiinid) kõrval, mis on olnud kasutuses juba pika aja vältel, on kiiresti arenenud biotehnoloogilised ravimid. “Kõige uuemad on bioloogiliste ravimite seas nn uudsed ravimid (raku- ja geeniteraapia), mis sisaldavad mitte biomolekule, vaid rakke või kudesid,” jätkas ta. Raku- ja geeniteraapia ravimeid Eestisse veel jõudnud aga pole.
Biomolekulidel põhinevad ravimid leiavad Tiido sõnul rakendust mitmesuguste haiguste, sh vähkkasvajate, reumaatiliste ja seedekulgla autoimmuunhaiguste, nahahaiguste, aga ka närvihaiguste ravis ning transplantoloogias. Bioloogiline ravi on oluliselt laiendanud ja parandanud mitmete haiguste ravivõimalusi, sh selliste haiguste ravi, kus senised ravivõimalused puudusid või ei olnud väga tõhusad. “Kui reumatoloogias on bioloogiliste ravimite toime suunatud põletikuprotsessi pidurdamisele, onkoloogias kasvajarakkude hävitamisele, transplantoloogias transplantaadi äratõukereaktsiooni takistamisele, siis uudseid ravimeid kasutatakse peamiselt kudede regeneratsiooniks, aga ka vähi immuunteraapias,” selgitas Tiido.

Euroopas palju kasutajaid

Bioloogiliste ravimite turg on kasvav, kuid see jääb nišitooteks. Kogu maailma kulutusi bioloogilistele ravimitele hinnatakse 160 miljardile dollarile ning sellest kolmandik pärineb Euroopast. Tervishoiuinfoga tegelev instituut IMS Health ennustab 2017. aastaks bioloogiliste ravimite turu kasvu üle 200 miljardi dollari taseme. Samaks ajaks prognoosib instituut kogu ravimituru kasvu 1,2 triljoni dollarini, rääkis ravimifirma Gedeon Richteri Eesti juht Istv?n B?n.

Enamikule bioloogilistele ravimitele kehtib Euroopa Komisjoni väljastatud nn tsentraalne müügiluba, st neid võib turustada kõigis liikmesriikides. Biomolekulidest uustulnukate seas moodustavad uutest registreeritud ravimitest suure rühma monoklonaalsed antikehad (lüh mAb) ja teised rekombinantsed valgud (näiteks lahustuv tuumornekroosifaktor alfa retseptor). Kokku on müügiloa saanud 33 mAb-i, jätkas Tiido.

Eestis turustati 2013. aastal ravimistatistika info alusel bioloogilistest ravimitest 19 eri mAb-i. Haigekassa poolt iseseisva tervishoiuteenuse või teenuse komplekshinna kaudu hüvitati neist 16 ravimit. Ambulatoorselt patsiendid neid kasutada või soodushinnaga osta ei saa, nende kasutamine käib haiglaravi kaudu. Haigekassa ravimiosakonna juhataja Erki Laidmäe lisas, et biosimilare haigekassa eraldi ei kompenseeri. “Ja ilmselt ei hakkagi ? meie lähenemine on jätkuvalt toimeainepõhine,” sõnas ta. Samas ta lisas, et ka näiteks insuliin on bioloogiline ravim ja seda haigekassa hüvitab.

Saadaval on 16 biosimilari

Müügiloaga sarnaste bioloogiliste ravimite ehk biosimi­laride hulk küünib praegu 16ni. Neist enamik on erütropoetiinil ja granulotsüüdi kolooniaid stimuleerival faktoril põhinevad ravimid.

2013. aasta lõpus lisandus neile ka kaks infliksimabi biosimilari, mis blokeerivad tuumornekroosifaktor alfat, rääkis ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna juhataja Tarmo Tiido. Biosimilaride hind on ca 15-40% madalam kui bioloogilistel ravimitel, lisas Gedeon Richteri Eesti juht Istv?n B?n. Hinnanguliselt vähendab sarnaste bioloogiliste ravimite kasutusevõtmine bioloogilistele ravimitele tehtavaid kulutusi 15-40% võrra. “See on tänane prognoos. Raske on aga ennustada, milline saab olema sarnaste bioloogiliste ravimite hind, mille juures on nende tootmine veel majanduslikult kasulik,” tõdes B?n, kelle esindatav ravimifirma plaanib esimesed biosimilarid välja tuua kahe aasta pärast.

Äripäev
16. December 2015, 12:58

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi