Mida arvata antidepressantidest?

Vastab peremeditsiini resident Andres Lasn.

Antidepressante ei tuleks võtta kui maagilisi pille, mis kõik iseenesest kohe korda teevad. Pigem aitavad antidepressandid inimesel haigusest tingitud põhjatust august välja ronida - sageli on paranemisest puudu just see viimane tõuge. Üldine depressiooni levimus on umbes 20-25%, aga ka ravimeid on palju. Üldjoontes on nendega  võimalik kiiresti, efektiivselt ja ka üsna odavalt aidata väga paljusid patsiente. 

Kõrvalmõjudest on esikohal suitsiidirisk. See on üsna harv kõrvaltoime, kuid on saanud meedias enim tähelepanu. Suitsiidikalduvus tekib antidepressantide ajal seetõttu, et kui varem inimene üksnes mängis mõttega end tappa, siis ravimi mõjul muutub ta sihikindlamaks ja tasakaalukamaks ka selle mõtte teokstegemisel, samal ajal kui kurvameelsus ja meeleheide pole veel vähenema hakanud. Suitsiidirisk taandub 2-4 nädala jooksul pärast ravimi võtmise alustamist.

Loe pikemalt tema blogist

Äripäev
14. September 2017, 13:46

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi