Kui suur on tõenäosus IVFi abil laps saada?

Nova Vita juht Karin Rosenstein.
Nova Vita juht Karin Rosenstein.Foto: erakogu
Vastab Nova Vita kliiniku tegevjuht ja embrüoloog, PhD Karin Rosenstein.

Bioloogiliselt oleks naine vast kõige küpsem saama lapsi kahekümnendates eluaastates. Eestis on esmasünnitaja keskmine vanus 27, see tähendab, et tegelikult päris paljud naised saavad oma esimese lapse pärast 30. eluaastat. Viljatust defineeritakse tavaliselt kui võimetust jääda lapseootele vaatamata regulaarsele suguelule. Kui paaril ei ole õnnestunud rasestuda ühe aasta jooksul, on soovitatav pöörduda viljatusraviga tegeleva arsti poole. Kuna paari viljatuse põhjused võivad olla nii mehe- kui ka naisepoolsed, on kindlasti oluline uurida ka mehe seemnerakke. 

IVF ravi tulemus sõltub viljatuse põhjusest ning on üldiselt negatiivses korrelatsioonis naise vanusega. Tavaliselt jääb peale esimest IVF protseduuri lapseootele 30–40% naistest. Mõnel paaril on vaja läbida mitu IVF ravitsüklit. Üldiselt 80–85% paaridest saab lastetusravimeetoditest abi.

Soovitatav paus kahe IVF protseduuri vahel on 2–3 kuud. Valmidus uueks IVF tsükliks on individuaalne ja sõltub ka psühholoogilisest valmisolekust.

Äripäev
25. May 2017, 11:24

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi